Seniorii Văii Jiului cer sprijinul parlamentarilor din județ pentru rezolvarea inechităților din Legea Pensiilor

Home Economie Seniorii Văii Jiului cer sprijinul parlamentarilor din județ pentru rezolvarea inechităților din Legea Pensiilor
Seniorii Văii Jiului cer sprijinul parlamentarilor din județ pentru rezolvarea inechităților din Legea Pensiilor

Sprijinul necesar al parlamentarilor, în ceea ce privește eliminarea discriminărilor dintre pensionarii mineri ieșiți la pensie în perioada 1990- 31.12.2010 și cei ieșiți din sistem din 2011 până astăzi, a gost subiectul principal al întâlnirii de ieri dintre reprezentanții Asociației Seniorilor 2016 – Valea Jiului și parlamentarii PSD Laurențiu Nistor, Cristian Resmeriță și Ilie Toma.

Întâlnirea a avut loc la Clubul Pensionarilor din Vulcan, în prezența unui număr de aproximativ 100 de pensionari mineri, reprezentanți ai cluburilor adociației amintitte din localitățile Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan și Lupeni.

Președintele Asociației Seniorilor 2016 – Valea Jiului, dr.ing. Simion Sporidon a explicat din nou, la fel cum a făcut-o și la întrevederea cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, din luna august, că minerilor care s-au pensionat între anii  1990 – 2010, li se recalculează acum pensiile folosindu-se în baza de calcul stagiul complet de cotizare de 30 de ani, cu toate că, la decizia de pensionare inițială, formula de calcul a pensiei ținea cont de stagiul complet de cotizare de 20 de ani. În același timp, pentru minerii pensionați după 2011 recalcularea pensiilor se face, în mod corect la un stagiu de cotizare de 20 de ani. ”Acest lucru duce la o evidentă inechitate între pensionari dn același sector de activitate, care au muncit la fel, au conbtribuit în mod egal la sistemul de pensii și care, acum sunt în situația de a fi tratați inechitabil de noile prevederi referitoare la recalcularea pensiilor”, arată Simion Spiridon. 

Cei trei parlamentari social-democrați prezenți la întâlnirea cu seniorii Văii Jiului le-au prmis acestora că vor face toate diligențele pentru ca aceste inechități să fie eliminate, iar drepturile cuvenite pensionarilor din minerit după recalculare să fie mai mari pentru toată lumea.