”Tinere condeie” hunedorene premiate într-un concurs de creație literară la Muncel-Iași

Home Educație ”Tinere condeie” hunedorene premiate într-un concurs de creație literară la Muncel-Iași
”Tinere condeie” hunedorene premiate într-un concurs de creație literară la Muncel-Iași

Tabăra naţională de creație literară „Tinere Condeie” s-a desfăşurat în perioada 28 august – 3 septembrie 2017, în Muncel, judeţul Iași. Aici au fost prezenţi 36 de elevi premiați din judeţele Bistrița-Năsăud, Sălaj, Hunedoara, Iași, Tulcea, Neamț, Argeș, Dolj, Buzău, Constanța, Suceava, Vaslui, Galați și capitală, criteriile de selecție a elevilor fiind conform Regulamentului concursului.

Concursul „Tinere Condeie” a fost înființat în anul 1967, la inițiativa Ministerului Învățământului, ca o formă de evaluare și valorificare a talentului și a capacităților creatoare ale elevilor în domeniul literar și se adresează elevilor din clasele VII-VIII şi IX-XII.

Obiectivele concursului sunt descoperirea și cultivarea talentului literar în rândul elevilor, valorificarea activității din cenaclurile și cercurile cu profil literar în care activează elevi, cunoașterea și promovarea la nivel național a potențialului de creativitate și  valoare a tinerilor.

La ediţia din acest an a concursului, au primit titlul de Laureat patru elevi din judeţul Hunedoara: Fülöp Krisztina și Scornea Roxana de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, îndrumate de prof. dr. Tripa Felicia; Cristescu Rami Mihai de la Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara, îndrumat de prof. Stoica Mariana și Lazăr Mihai Andrei de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, îndrumat de prof. Lazăr Valeria. În tabăra de creație au participat elevele Fülöp Krisztina și Scornea Roxana, fiind însoţite de doamna profesor dr. Felicia Tripa. Activităţile desfăşurate în cadrul taberei au fost complexe şi diversificate. Programul a cuprins:

– Ateliere de scriere creativă (diferenţiate pe nivele gimnaziu şi liceu);

– Transmisiune în direct la Radio România Actualități;

– Atelier de dezvoltare a spiritului analitic „Scriitorul şi criticul”;

– Excursie  literară  organizată la Iași și Mircești;

– Atelier de  dezvoltare a spiritul creativ în domeniul proiectelor literare, editoriale, culturale, în general.

Atelierul  de reviste şcolare a fost coordonat de prof. Felicia Tripa. Activităţile atelierului s-au  finalizat cu realizarea unei reviste de literatură pentru copii intitulată sugestiv „Semnal Muncel”.

Elevele hunedorene au participat activ la activităţile derulate, au legat prietenii cu elevi din alte judeţe. La finalul activităţilor, s-a organizat  festivitatea de premiere.  Elevii  participanţi au primit Diploma de Laureat şi antologia „Tinere Condeie 2016”. Diplomele au fost înmânate de către preşedintele juriului naţional, scriitorul Petre Crăciun, directorul portalului LITERATURĂ COPII, delegatul oficial  al MEN.

Cele mai bune creaţii literare ale Concursul național „Tinere condeie”, ediția 2017 vor fi vor fi selecționate de  către juriul național şi incluse în antologia „Tinere Condeie” 2018.

„Consider că participarea la Tabăra naţională de creație literară „Tinere Condeie” 2017 a reprezentat pentru elevi  o oportunitate pentru valorificarea talentului literar şi pentru dezvoltarea spiritului critic, şi, nu în ultimul rând, a facilitat schimbul de experiență între viitorii tineri scriitori. Elevii laureați au avut ocazia să întâlnească la Iași trei personalități literare contemporane, Lucian Dan Teodorovici, scriitor, regizor și scenarist, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Florin Lăzărescu, prozator, scenarist și publicist român și traducătorul Jan Cornelius. Această tabără naţională a fost, în egală măsură, una de creaţie şi recreaţie a pasionaţilor de literatură, graţie domnului Petre Crăciun, preşedintele juriului şi organizatorul activităţilor taberei”, spune prof. dr. Felicia Tripa de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.