Winkler: ”noua lege a învățământului din Ucraina, potrivnică minorităților și contrazice valorile europene”

Home Educație Winkler: ”noua lege a învățământului din Ucraina, potrivnică minorităților și contrazice valorile europene”

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a pronunțat pentru dreptul maghiarilor și românilor din Ucraina la învățământ în limba maternă în cadrul unei declarații politice pe care a susținut-o, luni seară, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Cu acest prilej, europarlamentarul a făcut un apel la președintele ucrainean Petro Poroșenko să retrimită Radei Supreme spre reexaminare noua lege a învățământului.

”Fiecare minoritate națională are dreptul la educație în limba maternă de la grădiniță până la universitate în oricare țară europeană, membră a Uniunii Europene sau situată în vecinătatea acesteia. Acest drept fundamental se cuvine și comunității maghiare și celei române din Ucraina”, a declarat Winkler. Potrivit acestuia, noua lege a învățământului din Ucraina este potrivnică minorităților și contrazice valorile europene.

”Ca deputat european al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) consider că decizia parlamentului ucrainean este greșită și îmi exprim solidaritatea cu comunitatea maghiară din Transcarpatia și cu comunitatea românească din Ucraina. Această solidaritate este firească cu atât mai mult cu cât și drepturile maghiarilor din România sunt periclitate. Maghiarii din Târgu-Mureș au fost nevoiți să iasă în stradă cu numai câteva zile înainte de începerea anului școlar pentru ca o școală maghiară să-și poată continua activitatea. Fac apel la președintele Ucrainei să nu promulge legea învățământului, ci să o retrimită în parlament pentru reexaminare”, a afirmat deputatul european.

În 5 septembrie a.c., parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a învățământului care, prin dispozițiile articolului 7, desființează practic învățământul în limba maternă. Conform noii legi, sistemul de educație din Ucraina ar urma să se desfășoare doar în limba de stat începând cu ciclul gimnazial. Potrivit mass-media, comunitatea românească din Ucraina i-a înaintat o scrisoare deschisă Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, în care i se solicită sprijinul în problema îngrădirii dreptului minorității românești de a studia în limba maternă.

Totodată, în 6 septembrie a.c., la Târgu-Mureș aproape 3.000 de maghiari au protestat în fața palatului administrativ din municipiu, revoltați de desființarea Liceului Teologic Romano-Catolic.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, săptămâna trecută, că Uniunea va face toate demersurile necesare pentru reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. „În ultima jumătate de an, în ultimele luni, am încercat să conving președintele statului și pe toți miniștrii educației că în cazul liceului din Târgu-Mureș are loc o încălcare continuă a drepturilor care, mai devreme sau mai târziu, va avea repercusiuni. Marți, i-am cerut și președintelui Partidului Social Democrat să își asume curajul unei decizii politice în acest caz”, a subliniat președintele Kelemen Hunor într-un comunicat de presă.

Referitor la situația creată de noua lege a învățământului din Ucraina, Kelemen Hunor a exprimat, tot săptămâna trecută opinia UDMR,  care consideră inacceptabilă limitarea educației limbii materne la nivelul preșcolar și al școlii primare, precum și intenția exclusivismului, prin care se reduc posibilitățile de educație în limba maternă pentru minoritățile naționale.