Persoanele evacuate în urma incendiului de la Orăștie s-au întors acasă

Persoanele evacuate, marți seara, din cele cinci blocuri de locuințe aflate în apropierea fabricii de uleiuri esențiale din Orăștie, afectată de un puternic incendiu, s-au întors miercuri la casele lor, după ce pericolul iminent a trecut, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului, Ovidiu Bălan.

Potrivit acestuia, la locul incendiului mai erau, miercuri dimineața, câteva focare ce fumegau, iar în oraș se simte un miros slab de ulei ars.

„În oraș a fost o stare de tensiune. Lumea a fost îngrijorată. Acum oamenii s-au liniștit. Școlile și grădinițele funcționează normal”, a afirmat primarul municipiului Orăștie.

Acesta a menționat că, din informațiile pe care le deține, rezultatele probelor de aer prelevate de către inspectorii Agenției de Protecția Mediului nu sunt de natură să îngrijoreze populația.

Pe de altă parte, autoritățile locale monitorizează foarte strict stația de epurare a orașului, situată la câteva sute de metri de locul incendiului. Stația a rămas fără energie electrică și miercuri funcționa cu ajutorul unor generatoare de curent. În plus, se urmărește ca stația să preia cât mai puține ape uzate de pe platforma fabricii de uleiuri esențiale, deoarece poluanții rezultați în urma arderilor ar putea distruge treapta de epurare biologică și bacteriile care sunt folosite acolo.

Primarul municipiului Orăștie a precizat că societatea la care s-a produs incendiul producea uleiuri esențiale pentru industria farmaceutică și cosmetică, fiind apreciată ca o firmă importantă de pe raza localității. Patronatul companiei este românesc, iar numărul angajaților depășea 120 de persoane.

„Cea mai tristă imagine a acestei zile (miercuri, n.r.) am avut-o în cursul dimineții, când i-am văzut pe angajații societății așteptând la poarta fabricii”, a spus primarul Ovidiu Bălan.

O persoană de 27 de ani a suferit arsuri de gradele trei și patru în urma incendiului produs marți la fabrica de uleiuri esențiale din municipiul Orăștie, tânărul fiind transportat la un spital din Timișoara. Alte patru persoane, care au acuzat intoxicații cu fum, au fost tratate la fața locului se către echipele de prim ajutor.

În cursul nopții de marți spre miercuri, peste 50 de pompieri militari din județul Hunedoara și echipaje sosite în sprijin din județele Alba, Gorj, Sibiu și Timiș, au acționat pentru limitarea incendiului izbucnit la fabrica de uleiuri esențiale din Orăștie. „După 12 ore de acțiune, pompierii au reușit cu spumogenul dispersat cu tunurile aflate în dotarea a 12 autospeciale să reducă suprafața de ardere de la 5.000 metri pătrați la aproximativ 100 mp. Eforturile susținute ale pompierilor au dus la reducerea ariei afectată de incendiu și stoparea propagării arderii la alte obiective de pe platforma industrială. De asemenea, volumul cantității de fum evacuat în atmosferă a fost mult diminuat”, a informat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică Hunedoara.

O comisie de cercetare a cauzelor incendiului se va deplasa miercuri la Orăștie și va strânge probe pentru determinarea condițiilor care au generat această ardere.

Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a amplasat în zona incendiului de la Orăștie un echipament fix în vederea monitorizării calității aerului. Operațiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână și după lichidarea incendiului.

AGERPRES