UE vrea ca, până în 2020, toate orașele și satele din Europa să beneficieze de Wi-Fi gratuit

Home Economie UE vrea ca, până în 2020, toate orașele și satele din Europa să beneficieze de Wi-Fi gratuit
UE vrea ca, până în 2020, toate orașele și satele din Europa să beneficieze de Wi-Fi gratuit

Parlamentul European a aprobat marți, în sesiune plenară, o nouă schemă de finanțare din partea Uniunii Europene pentru puncte locale de acces wifi la internet, gratuit și fără condiții discriminatorii.

”Fondurile vor fi utilizate într-un ”mod echilibrat din punct de vedere geografic” în peste 6000 de comunități din statele membre, urmând principiul ”primul venit, primul servit”, pentru a finanța conexiuni wifi în centre relevante pentru comunitate, inclusiv spații publice accesibile publicului larg (biblioteci, administrații publice, spitale etc).”, informează un comunicat al legislativului european.

Propunerea privind înființarea unui serviciu public european de internet gratuit prin wi-fi a fost lansată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ultimul discurs privind Starea Uniunii, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, Juncker a precizat că ”fiecare oraș și sat european” trebuie să beneficieze de wi-fi gratuit până în 2020.

Inițiativa WiFi4EU – care va permite instalarea serviciilor de Wi-Fi hotspots în comunitățile locale din UE (piețe publice, parcuri, spitale și alte spații publice) – reprezintă un acord politic prin care cele trei instituții europene vor investi 120 de milioane de euro pentru a finanțarea echipării cu servicii publice gratuite de Wi-Fi în 6.000-8.000 de municipalități din toate țările membre.