INSEMEX Petroșani, reprezentantul României la Conferința Internațională de Salvare Minieră de la Moscova

Home Economie INSEMEX Petroșani, reprezentantul României la Conferința Internațională de Salvare Minieră de la Moscova
INSEMEX Petroșani, reprezentantul României la Conferința Internațională de Salvare Minieră de la Moscova

O delegație de cercetători ai INCD INSEMEX Petroșani condusă de directorul general al institutului de cercetare dezvoltare din Valea Jiului, dr. ing. George Artur Găman a participat, în perioada 2-13 septembrie 2017, în Federația Rusă, la cea de VIII-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare științifică de amploare care reunește specialiști n domeniul salvării miniere din întreaga lume.În cadrul acestui organism internațional, INCD INSEMEX Petroșani reprezintă România în calitate de membru fondator, iar directorul general al instituției, dr.ing. George Artur Găman ocupă un loc în Comitetul Director al acestei entități.

Obiectivul principal al Conferinței a fost dezbaterea problemelor emergente în ceea ce privește activitatea de salvare minieră, metodele de intervenție ale salvatorilor minieri, precum și instruirea personalului din unitățile miniere.
Conferința s-a desfășurat în 3 locații diferite: Novokuznetsk, Moscova, respectiv St. Petersburg.

Potrivit informațiilor primite din partea directorului general al INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman, deschiderea lucrărilor a avut loc la Novokuznetsk. Pe parcursul evenimentului au avut loc și o serie de vizite la Stația Centrală de Salvare Minieră, Centrul de Monitorizare, Control și Analiză din bazinul Kuzbass, iar în cadrul Centrului de pregătire teoretică și practică a salvatorilor din Novokusnetz s-au depus semnături în cartea de onoare a acestei instituții. ”Tot aici a avut loc întâlnirea reprezentanților din fiecare țară, în cadrul ședinței executive a IMRB, în cadrul căreia au fost discutate subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locațiilor unde se vor desfășura următoarele conferințe, respectiv Columbia în 2019, Marea Britanie în 2021 și Africa de Sud în 2023. Totodata, la această întâlnire, INCD INSEMEX și-a asumat sarcina de a actualiza, optimiza și moderniza site-ul IMRB”, spune dr.ing. George Artur Găman.

Tot de la domnia sa am aflat că lucrările științifice prezentate în cadrul Conferinței au abordat teme precum intervențiile în situații de urgență, managementul operațiilor de salvare minieră, asistență medicală pe parcursul operațiunilor de salvare minieră. De asemenea, au fost prezentate ultimele noutăți în domeniul echipamentelor de protecție a respirației prezentate de sponsorii evenimentului, companiile DRAEGER și DEZEGA. ”Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a participat cu lucrarea “Model de pregătire psihologică a salvatorilor minieri în corelare cu factorii de mediu” prezentată de domnul Director General Dr. ing. George Artur GĂMAN în cadrul sesiunii tematice “Asistență medicală pe parcursul operațiunilor de salvare minieră”, mai spune Găman.

Următoarea locație a Conferinței a fost Moscova, unde participanții au vizitat o linie de metrou aflat în construcție, Centrul Național de Management și Criză din cadrul Federației Ruse și au depus flori la monumentul salvatorilor minieri la sediul EMERCOM Moscova.

În fine, ultima etapă a Conferinței a avut loc la St. Petersburg, etapă în cadrul căreia a fost vizitată Universitatea de Mine, respectiv Facultatea de Pompieri și centrul de antrenament și pregătire a acesteia din cadrul EMERCOM Rusia.

Evenimentul a fost marcat și în ziarul Ministerului Federației Ruse pentru Apărare Civilă, Alertă și Eliminarea Consecințelor Dezastrelor Naturale (EMERCOM), unde INSEMEX a fost menționat la loc de cinste.