O nouă ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va debuta vineri

Home Cultură O nouă ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va debuta vineri
O nouă ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va debuta vineri

Cea de-a VIII- a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara se va desfășura în acest an între 22 septembrie – 2 octombrie sub egida Anului Evenimentelor Comunitare, program lansat de UDMR Hunedoara. Timp de 11 zile, în cadrul Zilelor Maghiare din județul Hunedoara se vor desfășura 62 de manifestări în 11 localități. Motto-ul ales pentru anul acesta este ”Alege!”.

”Anul 2017 în județul Hunedoara este anul evenimentelor comunitare. Sunt conștient de volumul mare de muncă necesar pentru pregătirea Zilelor Maghiare, care este cel mai important eveniment al comunității noastre în județul Hunedoara, și tocmai de aceea sunt mândru de echipa de organizatori. În același timp, sunt bucuros că Zilele Maghiare sunt așteptate atât de membrii comunității maghiare, cât și de români. Sper că și ediția a opta va avea succes! Așteptăm oaspeți din toată Transilvania, dar și din Ungaria, și îmi doresc ca aceștia să se simtă acasă la Zilelor Maghiare din județul Hunedoara. Ca în fiecare an, ne prezentăm și acum cu tradițiile și valorile noastre în fața comunității române, sărbătorind împreună și cu aceasta într-un mod firesc în spațiul public. Membrilor comunității maghiare le doresc să-şi facă timp și să participe la manifestări cu multă bucurie pentru că Zilele Maghiare sunt, în primul rând, pentru ei, pentru afirmarea identității maghiare și pentru a simți forța comunității”, a declarat Iuliu Winkler, președintele UDMR Hunedoara.

„Am ales acest motto, care arată faptul că oferim participanților posibilitatea de a alege din 62 de programe în 11 localități. Programe culturale, gastronomice, sportive și distractive îi așteaptă pe oaspeții noștri, indiferent de vârstă, limbă maternă, naționalitate sau religie, oaspeți din județ, din Transilvania și Ungaria. În organizarea Zilelor Maghiare s-au implicat ONG-uri, UDMR, biserici, școli, dar și persoane private”, a afirmat, la rândul său, Kocsis Attila, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, organizator principal al Zilelor Maghiare.

Zilele Maghiare din județul Huneodara vor debuta la Deva în 22 septembrie cu campionatul de fotbal al comunităților maghiare dispersate și cu întâlnirea județelor înfrățite. Sâmbătă, 23 septembrie, în Deva, se vor desfășura programe în aer liber și un târg de meșteșuguri, cu preparare de gulaș, plăcinte, cozonac secuiesc, iar seara va avea loc decernarea premiilor ”Barcsay Ákos”, după care trupa Piramis din Ungaria va susține un concert. Tot sâmbătă, va avea loc și Ziua Satului la Jeledinți.

Programul integral al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara poate fi accesat la link-ul: http://winklergyula.ro/pdf/Caietdeprogram.pdf