Mircea Dobre: ”Reglementările din turism sunt vechi de aproape 20 de ani”

Home Economie Mircea Dobre: ”Reglementările din turism sunt vechi de aproape 20 de ani”
Mircea Dobre: ”Reglementările din turism sunt vechi de aproape 20 de ani”

Principalul act normativ prin care se reglementează activitatea de turism în România este vechi de aproape 20 de ani, motiv pentru care este nevoie de o lege a turismului flexibilă, adaptată la cerințele moderne, care să reunească tot ceea ce a mai apărut în timp legat de acest domeniu de activitate, a declarat ministrul turismului, Mircea Dobre, prezent miercuri în stațiunea Geoagiu Băi, cu prilejul dezbaterii publice a proiectului Legii turismului.

„Legea turismului, în ansamblul ei, este importantă, pentru că la ora actuală sunt 75 de acte normative care reglementează acest domeniu de activitate. Ori le centralizăm și le reducem, ori le lăsăm așa și tot timpul va fi haos în reglementarea activității de turism din România. Gândiți-vă că principalul act normativ care reglementează activitatea de turism în România este Ordonanța 58 din 1998. Noi am venit cu o modificare și am introdus Organizațiile de Management al Destinațiilor (OMD) și cu atașatul în turism, în august 2017. Dar până acum nu s-a modificat nimic în Ordonanța 58/1998, deci avem un act normativ care reglementează de 20 de ani o activitate — ținând cont și de faptul că am intrat în Uniunea Europeană, dar nimeni nu a intervenit pe partea de reglementare. În actuala situație cred că trebuie să facem o reglementare cât mai eficientă”, a spus ministrul turismului.

La dezbateri au luat parte peste 150 de reprezentanți ai unor operatori de turism și ai instituțiilor publice din partea de vest a țării, participanții ridicând diverse probleme legate de mai buna definire a unor activități, a capacităților de cazare, funcționarea complexelor hoteliere, fiscalitatea sau agroturismul. „Problemele ridicate sunt mai mult decât pertinente. (…) Sunt oameni în sală, lăsând la o parte instituțiile publice locale, sunt operatori economici și entități juridice care au investit, unii dintre ei și-au riscat proprietățile, ca să dezvolte o afacere și știu foarte bine cum se desfășoară o afacere în turism’, a apreciat Mircea Dobre.

Potrivit acestuia, dezbaterile publice la actualul proiect al Legii turismului se vor încheia pe 2 octombrie, la București, după care actul normativ va fi trimis ministerelor cointeresate spre avizare și apoi va fi prezentat în ședința de guvern. „Eu vreau să fie trimis către Parlament în procedură de urgență, pentru că, oricum, vom avea 180 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial (pentru intrarea în vigoare — n.r.) și trebuie aprobat cât mai repede, pentru ca operatorii economici să se pună la punct cu modificările legislative”, a afirmat Mircea Dobre.

El a precizat că Ministerul Turismului ar dori ca proiectul de lege să fie aprobat până la sărbătorile din iarnă.\

AGERPRES