La Petroșani a început reuniunea anuală a Alpinilor europeni

Home Cultură La Petroșani a început reuniunea anuală a Alpinilor europeni
La Petroșani a început reuniunea anuală a Alpinilor europeni

Mai mult de 100 de reprezentanți ai asociațiilor europene ale vânătorilor de munte, în cea mai mare parte veniți din Italia, se află în aceste zile în Petroșani, localitate în care se derulează cea de-a II-a Reuniune anuală a Vânătorilor de Munte din Europa.

Evenimentul a debutat vineri dimineață la Sala de Marmură a Primăriei municipiului Petroșani, unde a avut loc festivitatea de deschidere, la care au participat, alături de veteranii alpinilor europeni, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Francesco Forti – Președintele Asociației de Voluntariat a alpinilor italieni la ”Casa Pollicino” și Sebastiano Favero – Președintele Asociației Naționale a Alpinilor din Italia.

În discursul său de bun venit, rostit în debutul manifetsării, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi a vorbit despre rolul vânătorilor de munte în structura militară europeană și despre frăția de arme care leagă vînătorii de munte din întreaga Europă, dar mai ales despre legăturile strânse ale comunității alpinilor italieni, în mod special din regiunea Belluno cu comunitatea locală din Petroșani și Valea Jiului, în general. ”Evenimentul de astăzi prilejuiește nu doar a doua reuniune europeană a vânătorilor de munte, ci și aniversarea a 9 ani de când, prin sprijinul voluntarilor alpini din Italia, la Petroșani funcționează așezământul social Casa Pollicino, un adevărat model de parteneriat social între două comunități europene”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Același parteneriat în dezvoltarea centrului social și educațional Casa Pollicino din Petroșani a fost reliefat și în discursul președintelui Asociației Casa Polllicino, col. Francesco Forti, dar și în cel al Președintelui Asociației Alpinilor din Italia, Sebastiano Favero.

În cadrul lucrărilor din prima zi a Reuniunii vânătorilor de munte din Europa a fost prezentat și documentarul istoric realizat de scriitoarea italiană Camilla Perush, care a urmărit impresionanta poveste de viață din vremuri de război a soldatului maghiar Joseff Kiss și drumul acestuia din Italia în România (pe valea Jiului) din timpul Primului Război Mondial.

Centenarul Marelui Război este, de altfel, tema principală din cea de-a doua zi a Reuniunii Vânătorilor de Munte din Europa la Petroșani. Astfel, sâmbătă dimineața, de la ora 9,30 este prevăzută o defilare a alpinilor europeni prin centrul municipiului Petroșani, împreună cu reprezentanții Asociației cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului și cu cei ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala județului Hunedoara. De la ora 10,30 este programat să aibă loc un ceremonial militar și civil care marchează 100 de ani de existență a Cimitirului Eroilor din municipiul Petroșani. La eveniment și-a anunțat participarea și Excelența Sa Ambasadorul Italiei în România.