Administratorii publici din România s-au reunit la a IV-a ediție a Forumului Naţional al Administratorilor Publici din România

Timp de 3 zile, în perioada 22-24 septembrie 2017, la București a avut loc cea de-a IV-a ediție a Forumului Naţional al Administratorilor Publici din România (AAPRO), organizație non-guvernamentală, apolitică și profesională, care militează pentru profesionalizare și transparență în actul de guvernare, pentru dezvoltarea sustenabilă și durabilă a comunitatilor locale.

Din partea Consiliului Județean Hunedoara fost prezent domnul Dan STOIAN, administrator public, care are și funcția de vicepreședinte AAPRO pentru Regiunea de Dezvoltare VEST.

Evenimentul a fost deschis de către Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSCM și Marian Florea, Președintele AAPRO și a continuat cu scurte intervenții ale numeroșilor și distinșilor invitați și prieteni ai AAPRO, între care îi amintim pe: Joshua Burke, Atasatul Comercial al Ambasadei SUA la București, Gerhard Reiweger, Ambasadorul Austriei la București, Stephane Cesari, Atasat pentru Cooperare, Ambasada Frantei la București, Sarolta Besenyei, expert, Comisia Europeană, Robert Tudorache, Secretar de Stat, Ministerul Energiei, Alex Cumpanasu, Presedintele Asociatiei pentru Implementarea Democratiei si Presedintele Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei, Emil Draghici, Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Victor Alistar, Director executiv Transparency International Romania, Cristina Mazilu, coordonator Centru Operativ Situatii de Urgenta MDRAPFE., Mihai Adrian Grosan, Directia pentru Descentralizarea Administratiei Publice din MDRAPFE, Claudiu Simion, Vicepresedintele Institutului National de Administratie. dr. ing. Valentin Navrapescu, Prorector Universitatea Politehnica Bucuresti, dr. Florin Nemțanu, Universitatea Politehnică București.

La eveniment au mai fost prezenți domnul Gigi Petre, Președintele Asociației Prefecților și Subprefecților din România (cu care AAPRO a semnat recent un protocol de colaborare), Cristina Pop, Manager Public în MDRAPFE, primari de comune, sponsori, reprezentanți ai mass-mediei, etc.

În cadrul dezbaterilor s-au sintetizat strategia, liniile de acțiune, noutățile și unele proiecte de viitor ale Guvernului, administrației centrale, ale unor asociații profesionale și structuri asociative ale societății civile, ale mediului academic și diplomatic (referitor la actul de guvernare locală, la viitorul smart, la  mobilitatea urbană, la atragerea de fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor locale, etc), cât și relația și planurile comune cu asociația Administratorilor Publici din România.

La finalul zilei, Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate i-a premiat pe cei mai activi promotori ai conceptului “smart” și pe cei care au derulat cele mai îndraznețe și numeroase proiecte smart, Nicușor Moldovan (Adminstratorul Public al Municipiului Alba Iulia) fiind declarat City-Managerul Anului.

”Lucrările Forumului Adminstratorilor publici au constituit un nou prilej pentru a cunoaște pe noii membri, pentru a schimba idei și exemple de bună practică, pentru a face propuneri, pentru a dezbate lucrurile importante pentru Asociație. Cei aproape 100 de administratori publici de la toate nivelurile (comune, orașe, municipii și județe, unii dintre ei aflati la primul mandat), s-au prezentat și au expus ideile si aspectele pe care le-au considerat cele mai importante pentru administrația locală dar au făcut și propuneri concrete referitoare la formarea unui grup de lucru care să  propună modificarea și completarea legislației”, a declarat Marin Florea, Presedinte A.A.P.R.O.