Campanie pentru Minority SafePack de Ziua Limbilor Europei

Home Politică Campanie pentru Minority SafePack de Ziua Limbilor Europei
Campanie pentru Minority SafePack de Ziua Limbilor Europei

Cu ocazia celebrării Zilei Limbilor Europei, membri ai guvernului Provinciei Frizia (Friesland) au semnat pentru Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) Minority SafePack în cadrul unei ceremonii care a avut loc, marți, la Reprezentanța Provinciilor Olandeze pe lângă UE din Bruxelles, dând astfel startul campaniei de strângere de semnături în Țările de Jos.

La invitația guvernului Provinciei Frizia, la eveniment au participat deputații europeni Iuliu Winkler, Herbert Dorfmann, Csáky Pál, Gál Kinga, Jan Huitema, în calitate de membri ai Intergrupului pentru Minorități Tradiționale, Comunități și Limbi Naționale din cadrul Parlamentului European. Amfitrionul ceremoniei a fost președinte al Rețelei de Promovare a Diversității Lingvistice (NPLD), Sietske Poepjes, reprezentant al autorităților regionale ale Provinciei Frizia.

Cu această ocazie, deputatul european al UDMR Iuliu Winkler s-a declarat onorat de faptul că, în calitatea sa de reprezentant în PE al comunității maghiare din România, a putut participa la evenimentul găzduit de Reprezentanța Provinciilor Olandeze de la Bruxelles. ”În calitatea mea de reprezentant în Parlamentul European al comunității maghiare din România este o onoare pentru mine să particip ca invitat la ceremonia de astăzi. Pentru noi, maghiarii din România, păstrarea identității noastre, a tradițiilor și a culturii este o preocupare constantă și suntem parteneri cu toate comunitățile minoritare din UE care doresc același lucru. Dorim, împreună cu comunitățile lingvistice din Europa, să putem să folosim liber limba noastră maternă, limba maghiară, în viața de zi cu zi, nu doar în viața privată, ci și în cea publică. Noi, maghiarii din România, prin UDMR, ne numărăm printre inițiatorii Minority SafePack și avem convingerea că aceasta va avea succes”, a declarat deputatul european al UDMR radioului public regional din Provincia Frizia.

În 2013, Jannewietske Annie de Vries, pe atunci ministru în Guvernul Provinciei Frizia, a făcut parte din Comitetul pentru lansarea ICE pentru protejarea minorităților naționale Minority SafePack, alăturându-se lui de Hans Heinrich Hansen, președintele FUEN, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei Tirolului de Sud, Karl-Heinz Lambertz, ministru-președinte al Comunității Germane din Regatul Belgiei, Anke Spoorendonk, ministrul Justiției, Culturii și Afacerilor Europene al Landului Schleswig-Holstein, și  Valentin Inzko, Înalt Reprezentant al ONU pentru Bosnia-Herțegovina.

ICE Minority SafePack a fost lansată la inițiativa UDMR, a Partidului Popular din Tirolul de Sud (SVP) și Uniunea Federală a Naționalităților Europene (FUEN) și a fost înregistrată de Comisia Europeană (CE) la începutul lunii aprilie 2017, după ce inițial o respinsese.

ICE Minority SafePack propune Comisiei crearea unui cadru european de protecție a minorităților naționale, etnice și lingvistice.

ICE este in instrument democratic introdus prin Tratatul de la Lisabona, care presupune dreptul cetățenilor de a formula petiții pe anumite teme pe care le adresează direct CE. În acest scop, cetățenii interesați trebuie să strângă un milion de semnături din cel puțin șapte state membre.

În cadrul campaniei pentru ICE Minority SafePack, UDMR și-a propus strângerea a 250.000 de semnături.