Despre un eveniment cultural de excepție: „Lovineștii, oamenii cărților”

Home Cultură Despre un eveniment cultural de excepție: „Lovineștii, oamenii cărților”
Despre un eveniment cultural de excepție: „Lovineștii, oamenii cărților”

În continuarea seriei de activități dedicate marilor personalități, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 27 septembrie 2017, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, un eveniment cultural sub genericul „Lovineștii, oamenii cărților”. Manifestarea a avut loc cu prilejul împlinirii, la 28 august 2017, a 100 de ani de la nașterea dramaturgului Horia Lovinescu. Cu această ocazie, publicul a putut urmări o prezentare a marilor personalități din familia Lovineștilor: Horia Lovinescu, criticul și istoricul literar Eugen Lovinescu și fiica acestuia, jurnalista și criticul literar Monica Lovinescu.

Originari din Moldova, această parte de țară care a dat României o întreagă pleiadă de personalități din toate domeniile, Lovineștii au adus o importantă contribuție la dezvoltarea spiritualității române.

Eugen Lovinescu a fost un mare om de litere, care a rămas în istoria literaturii române prin mii de pagini de critică literară, de teorie literară – și aici trebuie subliniată teoria lui privind modernitatea literaturii și necesitatea de a se sincroniza cu literaturile mai avansate, în contrast cu așa-zisa închistare tradiționalistă –, pagini de memorialistică și, deloc în ultimul rând, prin cenaclul literar Sburătorul pe care l-a inițiat și condus în perioada interbelică, loc în care a descoperit și promovat mari nume ale literaturii române.

Fiica sa, Monica Lovinescu, jurnalistă și scriitoare la rândul ei, a fost ani de zile celebra și respectata „voce” de la Europa Liberă, post de radio de la al cărui microfon a analizat literatura română a anilor ’70-’80 din secolul trecut și a militat pentru libertatea spiritului.

În sfârșit, dramaturgul și omul de teatru Horia Lovinescu, personalitate marcantă a vieții teatrale românești din ultima jumătate a secolului trecut, cel de la a cărui naștere a trecut un secol. Catalogat poate mult prea pripit drept „proletcultist”, din cauza unor concesii făcute unui regim opresiv, concesii pentru care, cum însuși mărturisește, „i-a venit să-și muște degetele”, Horia Lovinescu este autorul unor piese de teatru care, majoritatea, au trecut examenul timpului și l-au consacrat pe autorul lor drept cel mai important dramaturg român de după 1945. Piesele sale de idei, în primul rând „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” – curajoasă și profundă parabolă biblică, al cărei mesaj a fost transmis cu toate riscurile din acele vremuri –, ne demonstrează faptul că Horia Lovinescu a fost pe bună dreptate comparat cu Henrik Ibsen, marele dramaturg norvegian.

Demn reprezentant al marii familii a Lovineștilor, Horia Lovinescu rămâne în literatura română  „… un mare dramaturg european care moşteneşte filonul lui Ibsen şi, în consecinţă, scrie un teatru al dezbaterilor etice şi intelectuale” și „este adevăratul nostru dramaturg de după 1945”, așa cum apreciază criticul de teatru Dan Stanca.

”Creația oricărui artist trebuie judecată în contextul epocii în care a trăit, cu toate îngrădirile și servituțile pe care regimurile opresive le pun întotdeauna în fața creatorilor. De aceea, în prezentarea vieții și operei oricărei personalități, este bine să se țină seama de faptul că, așa cum spune cronicarul, „bietul om este sub vremi”. Iar cazul lui Horia Lovinescu este un exemplu bun. Cu ajutorul amplei prezentări, elevii aflați în sală au putut face cunoștință cu cele trei mari personalități ale culturii române și au aflat lucruri care, poate, la orele de curs nu li se predau. În acest fel, Biblioteca Județeană, prin activitățile de acest gen pe care le organizează, aduce informații noi ce completează cunoștințele dobândite la clasă”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

În finalul prezentării, ca de obicei, au fost adresate întrebări, cele mai bune răspunsuri fiind răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană