Noul an universitar a început la Petroșani sub îndemnul ”Gaudeamus igitur !”

Home Educație Noul an universitar a început la Petroșani sub îndemnul ”Gaudeamus igitur !”
Noul an universitar a început la Petroșani sub îndemnul ”Gaudeamus igitur !”

Universitatea din Petroșani și-a deschis astăzi porțile pentru debutul anului universitar 2017-2018. Aceasta este cea de-a 70-a festivitate de acest fel, organizată de prestigioasa instituție academică din Valea Jiului, în tot atâția ani de la inaugurarea ei.

După ce în ultimii ani s-a pus chiar și problema existenței acestei universități, din cauza numărului mic de studenți, debutul anului univeritar 2017-2018 marchează și mult-așteptatul reviriment, consemnat odată cu informația prezentată de rectorul instituției de îmvățământ superior de la Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, potrivit căruia toate locurile bugetate de la învățământul de licență și masterat al celor trei facultăți componente, au fost ocupate de studenții care au ales această Universitate pentru a-și aprofunda și desăvârși studiile academice.

”Universitatea din Petroşani are un număr de 24 de specializări la învăţământul de licenţă, 18 specializări la învăţământul de masterat, dintre care 2 specializări în limba engleză, şi 5 specializări de doctorat. Universitatea noastră, continuatoare a unor tradiții academice în domeniul învățământului superior, împlinește în acest an 70 de ani de la înființarea învățământului superior la Petroșani parcurge o perioadă de transformări atât în ceea ce privește diversificarea și consolidarea programelor de studii cât și a conținutul pregătirii studenților, adaptat la cerințele economiei de piață. Pornind de la premisa că educația este cea mai puternică armă prin care putem schimba lumea, afirmație a lui Nelson Mandela, ne concentrăm întreaga atenție asupra resursei umane, învățământul superior având o contribuție directă la formarea nu numai de specialiști, dar și de modelare a caracterelor absolvenților”, a spus, în discursul său rostit la deschiderea noului an universitar, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

În fața unei asistențe mult mai numeroase ca în anii precedenți, chiar și în condițiile în care la prezidiu s-au aflat numai personalități ale vieții publice locale și județene, în bună parte oameni care și-au început cariera profesională după ce au absolvit una din specializările Universității din Petroșani, discursurile invitaților au relevat rolul și importanța existenței la Petroșani a Universității, drept un pilon important în dezvoltarea vieții sociale și economice din întregul județ. Astfel, de la tribuna festivității de deschidere a noului an univesitar de la Petroșani au vorbit: Tiberiu Fabius Kiszely – prefectul județului Hunedoara (absolvent al UPET), Sorin Adrian Vasilescu – vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor – deputat de Hunedoara, Maria Ștefănie – inspector școlar general (profesor asociat la UPET), Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani (absolvent al UPET), Viorel Stancu – director general al Complexului Enegetic Hunedoara (absolvent al UPET), George Artur Găman – director general al INCD-INSEMEX Petroșani (absolvent al UPET), dar și reprezentantul studenților admiși în acest an la Univesitatea din Petroșani, Sebastian Keller.

În sală, alături de câteva sute de studenți au asistat la ceremonia de deschidere a noului an universitar de la Petroșani, membri ai corpului profesoral de la cele trei facultăți componente, profesori coordonatori ai programelor de doctorat, deputații hunedoreni Ilie Toma și Petru Marica, primarul orașului Aninoasa – Nicoale Dunca, directorul general al Apa Serv Valea Jiului – Costel Avram,  o seamă de consilieri locali și județeni, directori ai unor instituții de învățământ din Valea Jiului, alte oficialități.

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a vorbit despre calitatea învățământului superior din Valea Jiului și despre condițiile didactice și conexe oferite în cadrul prestigioasei Universități din Vale Jiului. “Deschiderea noului an universitar este un moment important pentru învățământul superior din România, și în mod special din Petroșani. Eu vreau, în primul rând, să vă felicit pe cei care ați ales să fiți studenții Universității din Petroșani, o universitate care are o istorie și o tradiție foarte importantă în România și în lume în ceea ce privește învățământul superior. E un început de drum și vreau să vă transmit că ceea ce se întâmplă la Petroșani, din punct de vedere al învățământului superior, se întâmplă și în celelalte centre universitare din România, iar faptul că voi sunteți studenți aici, nu este cu nimic mai prejos decât a fi student în marile centre universitare. Mai mult, Petroșaniul și mediul universitar de aici pot conferi avantaje pe care alte centre din țară nu le oferă”,  a spus dr.ing. Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Despre eficiența învățământului superior din Petroșani a vorbit și dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX, în aceași termeni susținuți, de data aceasta, și de realitatea faptului că peste 90% din corpul cercetătorilor de la INSEMEX (una dintre cele mai prestigioase institute de cercetare și dezvoltare din România și din lume) sunt absolvenți ai Universității din Petroșani. ”Noi, cei de la INSEMEX, suntem dovada vie a faptului că Universitatea din Petroșani produce specialiști de cea mai înaltă valoare. Sunt convins că în rândul celor care sunteți astăzi în postura de boboci, în primul an de studii la Universitatea din Petroșani, voi regăsi nu peste mulți ani, colegi de valoare la institutul nostru de cercetare. Vă îndrum să acumulați cât mai multe cunoștințe, pentru că aici, aveți și de la cine și aveți și condițiile cele mai bne de studiu. Și mi-aș dori ca, atunci când veți fi absolvenți, să căutați să faceți performanță în meseria pentru care veți opta și pentru care, sunt convins că veți fi excelent pregătiți, aici, în România, nu dincolo de hotarele țării”, a spus, în discursul său, dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani.

Aceste cuvinte sunt întărite și de rectorul Universității din Petroșani, care a mai arătat că, în acest moment, instituția academică de la Petroșani dispune de tot ceea ce este necesar de a oferi studenţilor servicii educaţionale atractive, elevate şi eficiente, dar și oportunitatea unor relații de parteneriat internațional în țările Europene, dar și în țări din Asia, Africa sau America. ”Milităm pentru un salt calitativ în cercetarea ştiinţifică, creşterea participării studenţilor la o viaţă universitară activă, o implicare mai mare a universitarilor în activităţile comunităţii ca răspuns la provocările actuale ale globalizării. Pe bobocii din anul I îi asigurăm că alegând Universitatea din Petroşani au făcut o alegere bună, pe care suntem convinşi că nu o vor regreta, deoarece universitatea noastră a dat de-a lungul vremii absolvenţi valoroşi, recunoscuţi în firme de renume mondial, în mediile academice şi ştiinţifice din întreaga lume, licenţiaţi, specializaţi prin programe postuniversitare de perfecţionare de masterat şi doctorat”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

În fața atâtor cuvinte frumoase, rostite de oameni valoroși din comunitatea noastră locală, a căror carte de vizită poartă cu mândrie amprenta Universității din Petroșani, noul an universitar s-a deschis la Petroșani, putem concluziona fără teama de a greși, sub semnul îndemnului academic ”Gaudeamus igitur !” (”Să ne bucurăm, așadar !”)