INSEMEX Petroșani la cea de-a 23-a întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa.

Home Economie INSEMEX Petroșani la cea de-a 23-a întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa.
INSEMEX Petroșani la cea de-a 23-a întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa.

O delegaţie a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, condusă de dr.ing. Constantin Lupu – Director Ştiinţific, a participat, în perioada 24-26 septembrie 2017, la cea de-a 23-a întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa.

Evenimentul, organizat în capitala Slovaciei, Bratislava, a avut ca temă de discuţii şi dezbateri tehnice Politicile UE privind materiile prime şi impactul lor asupra exploatării zăcămintelor de minerale utile. La această întâlnire de lucru au participat conducători ai Autorităţilor Miniere din Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ungaria, precum şi un comisar european în calitate de observator şi care a prezentat principalele preocupării ale Comisiei Europene privind materiile prime energetice şi ne-energetice.

”A 23-a întâlnire a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe referitoare la politicile privind materiile prime şi impactul acestora asupra activităţii miniere din ţările participante, aceste strategii putând fi esenţiale pentru promovarea mineritului şi a acceptabilităţii sale sociale. Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat in Dublin, Autoritatea Minieră din Austria a prezentat şi a notificat celelalte ţări participante asupra unui accident minier major ce a avut loc în industria minieră a Austriei, în anul precedent. Notificarea asupra unor astfel de experienţe şi împărtăşirea cunoştinţelor dobândite în urma lor va continua şi în cadrul următoarelor întâlniri anuale”, a declarat dr.ing. Constantin Lupu, director științific al INSEMEX Petroșani.

Participanţii au stabilit de comun acord extinderea cooperării între Autorităţile Miniere de Stat din Europa privind temele de interes comun sau cele de interes general, precum şi furnizarea de asistenţă reciprocă, evitând duplicarea activităţii lor cu cea a altor Organisme Europene. Statele care nu au participat până acum la aceste întâlniri vor fi invitate la acţiunile viitoare, iar o invitaţie deschisă de participare va fi lansată şi către organismele relevante ale Comisiei Europene.

La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema de anul viitor a întâlnirii care va avea loc în anul 2018 în Austria, şi anume “Planuri de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză pentru operaţiunile miniere de suprafaţă şi subteran”. În acelaşi timp, Autoritatea Minieră din Germania şi-a exprimat intenţia de organizare a întâlnirii anuale din 2019.