Caritas invită comunitatea din Petroșani la consultări pe 4 teme de interes major

Home Stiri la zi Caritas invită comunitatea din Petroșani la consultări pe 4 teme de interes major
Caritas invită comunitatea din Petroșani la consultări pe 4 teme de interes major

Organizația Caritas din Petroșani a demarat o consultare publică, în cadrul proiectului “O mână de ajutor”, proiect finanțat de Caritas Diocese Trier la care au fost invițati stakehold-eri locali din Municipiul Petroșani, tematica fiind “Valorile pozitive ale unei comunități puternice”.

”Pornind de la această tematică, am considerat de cuviință a invita reprezentanții diferitelor confesiuni religioase din comunitate, reprezentanți ai municipalității din Petroșani, reprezentanți ai sistemului medical, al celui educațional respectiv reprezentanții ONG-urilor. Obiectivul acestei consultări publice a fost operaționalizarea unor concepte-cheie ce țin de comunitatea noastră dar, mai mult decât atât, identificarea acelor “tare” asupra cărora stakehold-erii locali pot aduce o contribuție semnificativă prin măsuri clare și concise care să amelioreze viața noastră cotidiană”, a declarat Alexandru Kelemen, inițiatorul proiectului.

Acesta a apreciat contribuția la această consultare a primarului Municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a  directorului Direcției de Asistență Socială Petroșani – Cristina Mraz, a înotătorului Avram Iancu, a preotului Iulian Selaje, a preotului Janos Szasz  dar și a altor persoane interesate de problematica ridicată în cadrul dezbaterilor. Reprezentantul Caritas Petroșani, Alexandru Kelemen arată că au fost 90 minute de discuții intense, pornind de la problemele comunității identificate la mai multe nivele și, pentru a îndeplini dezideratul dimensiunii practice ale consultării, au fost sintetizate o serie de tematici pe care voluntarii Asociației Caritas doresc să le abordeze lunar, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor direct responsabile sau afectate, dar și cu  cei ce doresc a se implica direct.

Astfel, temele identificate, vizează:

  1. Problematica copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și a protecției sociale a acestora;
  2. Promovarea valorilor pozitive comunitare și diseminarea acestora de la cele mai joase trepte educaționale;
  3. Activarea simțului civic și a apartenenței la comunitate;
  4. Problematica locuințelor sociale situate în zona Jandarmeriei Petroșani și activarea persoanelor beneficiare de ajutor social.

Pentru fiecare dintre aceste teme, Organziația Caritas și-a luat responsabilitatea de a organiza, lunar, o consultare publică și realizarea unui raport sintetic, cu propuneri de  măsuri concrete care vor fi prezentate factorilor de decizie locali în vederea interiorizării lor în politica publică locală, a activității instituțiilor comunitare, în măsura în care acestea sunt considerate a fi utile. ”Facem azi un apel la responsabilitate și implicare directă, prin participarea la aceste consultări a tuturor celor interesati despre tematicile de mai sus. Întrucât acest program nu este construit ca fiind unul închis ci mai degrabă de a identifica probleme și valori comunitare la care fiecare dintre noi trebuie să își aducă contribuția, rugăm membrii comunității să vină alături de noi în acest demers. Vă așteptăm astfel cu propunerile, dorința de a participa direct la consultări sau feedback-ul dumneavoastra la adresa de email caritas.petrosani@caritas-ab.ro” a declarat Alexandru Kelemen, Coordonator programe sociale al Caritas Asistență Socială.