Vești încrezătoare din galeria surpată de la mina Lupeni

Home Stiri la zi Vești încrezătoare din galeria surpată de la mina Lupeni
Vești încrezătoare din galeria surpată de la mina Lupeni

Echipele de salvatori mineri care acționează în subteranul minei Lupeni au avansat circa 3 metri în zona în care s-a produs surparea de cărbune de astăzi, iar potrivit primelor informații, din partea opusă au fost auzite mai multe voci, precum și sunteul unui perforator cu aer comprimat. În opinia specialiștilor acest lucru permite avansarea unei ipoteze potrivit căreia minerii surprinși în abataj sunt în viață.

„Echipa de salvatori a avansat cu aproximativ 3 metri în zona surpării apreciată la o lungime de circa 20 de metri. Salvatorii au auzit mai multe voci, dar și un perforator care funcționează cu aer comprimat, ce este pornit periodic”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului ‘Muntele’, Darius Câmpean.

Două echipe alcătuite din 14 salvatori sunt implicate în operațiunile de salvare. Alături de salvatorii profesioniști care se află de câteva ore bune la fața locului, ortacii de la mina Lupeni s-au mobilizat și ajută, în mod voluntar, la tansportul materialelor necesare intervenției pentru salvarea celor trei mineri prinși în galeria surpată.

Între timp, unul dintre cei 8 mineri care au reușit să scape de surparea din subteranul Minei Lupeni a fost transportat cu o ambulanță, joi după-amiază, la Spitalul de Urgență Petroșani pentru că a acuzat un traumatism toracic. „Bărbatul a acuzat un traumatism toracic și a fost transportat la spitalul din Petroșani”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Potrivit liderului sindical Darius Câmpean, acțiunile de salvare pot dura câteva ore, în funcție de ceea ce vor găsi echipele de salvatori în subteran.

Primele informații arată că surparea s-ar fi produs pe o galerie din subteran și ar avea o lungime de circa 10 metri. Surparea s-a produs într-un abataj cu banc subminat. „Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor”, a declarat președintele Sindicatului ‘Muntele’, Darius Câmpean.

La mina Lupeni au sosit mai multe echipaje SMURD, pregătite să acorde primul ajutor. De asemenea, a fost convocată și o celulă de criză care coordonează acțiunile de salvare, formată din specialiști ai CEH, ai ISU, ITM și ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani. La mina Lupeni a ajuns și ministrul Energiei, Toma Petcu.

De asemenea, primarul municipiului Lupeni a convocat Comandamentul Local pentru Situații de Urgență. ”Am fost la EM Lupeni unde am discutat cu toti factorii de decizie de la Complexul Energetic Hunedoara. La ora 17.00 am convocat Comandamentul Situatiilor de Urgenta. Suntem alaturi de victimele accidentului de la EM Lupeni si familiile acestora. Doamne ajută”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.