Toma Petcu: ”Există probleme la stâlpii de susținere utilizați în minele din Valea Jiului”

Home Economie Toma Petcu: ”Există probleme la stâlpii de susținere utilizați în minele din Valea Jiului”
Toma Petcu: ”Există probleme la stâlpii de susținere utilizați în minele din Valea Jiului”

Stâlpii de susținere din mina Lupeni au cedat, aceasta fiind una dintre cauzele indicate de către minerii care se aflau în subteran în momentul accidentului, a declarat, vineri, Toma Petcu, ministrul Energiei, după întâlnirea cu cei opt mineri care au reușit să iasă teferi și cu cei care au făcut parte din echipele de intervenție.

„Am vrut să-mi povestească și mie care a fost evoluția accidentului, cum s-a întâmplat și care consideră ei că au fost cauzele. Am înțeles că a fost un gol în tavan, care nu a putut fi apreciat și nu se știa ce se putea întâmpla, un gol care, mă rog, în asemenea lucruri pot să apară prăbușiri. Se pare că sistemul de susținere la grinzi a rezistat, însă la stâlpi ar fi niște probleme, spun ei, și din cauza aceasta stâlpii s-au micșorat de la 2.10 au cedat undeva la 1.80 și acolo se pare că va fi o problemă”, a arătat ministrul.

Oficialul a spus că ministerul își va face ancheta sa internă cu privire la cauzele accidentului, independent de cea a Procuraturii. „I-am asigurat și mi-au confirmat că partea de echipamente, cizme, salopete, lămpi, căști, au început să se achiziționeze astfel de echipamente de protecție și ritmul este mai bun decât în anii anteriori. Din păcate, datorită istoricului acestei companii, cu ieșiri și intrări în insolvență, compania nu are un istoric foarte bun în relațiile cu companiile care furnizează echipamente de siguranță”, a continuat Petcu.

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara, din care face parte mina Lupeni, este într-o situație financiară mult mai bună decât anul trecut pe vremea aceasta, are un disponibil de bani în conturi și poate să facă achizițiile necesare. „În maximum două săptămâni vor veni 200 de astfel de stâlpi noi de susținere”, a anunțat ministrul.

Când jurnaliștii i-au atras atenția că se știa de mult timp despre această problemă, Petcu a răspuns: „Este o companie de stat și este obligată să aibă o procedură transparentă de achiziție. Repet, datorită situației companiei, la licitații nu se prezenta nimeni. Au fost trei proceduri de licitație unde nu a mai venit nimeni și practic nu au avut de unde să cumpere. Cu stâlpii, s-a reușit o înțelegere cu o societate care va aduce stâlpi noi, cu condiția ca banii să fie plătiți la momentul livrării. Avem banii pentru acești 200 de stâlpi. Ulterior, prin livrări succesive și plăți în același timp, compania să se recredibilizeze pe piața de achiziții și să putem cumpăra toate echipamentele și materialele necesare”, a explicat oficialul ministerial.

Petcu a adăugat că va analiza, împreună cu Ministerul Muncii, ce ajutoare vor primi familiile afectate, conform legii.

 

AGERPRES