Darius Cîmpean (lider Sindicatul Muntele): ”Stâlpii de susținere din galeriile de mină sunt de proastă calitate”

Home Economie Darius Cîmpean (lider Sindicatul Muntele): ”Stâlpii de susținere din galeriile de mină sunt de proastă calitate”

Stâlpii de susținere folosiți în galeriile de mină sunt de slabă calitate și oricând se mai pot produce accidente de felul surpării de la Mina Lupeni la orice exploatare minieră din Valea Jiului, a declarat președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Liderul sindical este de părere că trebuie găsită o soluție pentru ca aprovizionarea cu stâlpi de susținere să se poată face din mai multe surse și la o calitate superioară, pentru a se putea asigura astfel condițiile de securitate a muncii în subteran.

„Am anunțat conducerea societății că stâlpii sunt proști (din punct de vedere calitativ, n.r.), dar știm cu toții că avem o singură firmă care produce stâlpi și care-i produce așa cum îi produce, de proastă calitate. Noi tocmai asta am sesizat domnului ministru, că trebuie să găsim o modalitate, fiind companie de stat, să achiziționăm chiar din altă țară acești stâlpi. Pe vremuri, aduceam stâlpi din Polonia, care ofereau o siguranță mult mai mare. (…) Problema cu stâlpii este una veche la exploatările miniere din toată Valea Jiului și în orice moment se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat aici (la Lupeni, n.r.) la orice mină din Valea Jiului”, a arătat Câmpean.

Președintele Sindicatului „Muntele” a mai spus că probleme sunt și cu aprovizionarea cu lămpi de miner, deoarece nicio firmă nu s-a prezentat la licitația organizată de CEH. În opinia sa, absența firmelor ar fi cauzată de o stare de neîncredere generată de intrările și ieșirile repetate din insolvență ale CEH.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri, la Lupeni, că una dintre cauzele accidentului de la mina Lupeni ar putea fi faptul că stâlpii de susținere din mină au cedat. Ipoteza a fost formulată de minerii care se aflau în subteran în momentul surpării unui abataj și care s-au întâlnit vineri cu ministrul Petcu.

AGERPRES