Conferință susținută de legendarul Richard Stallman la Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara, prin intermediul Departamentului de Calculatoare și Tehnologia Informației, în colaborare cu Fundația Ceata și eveniementul Coliberator 2017,  organizează miercuri, 11 octombrie 2017, ora 12:00, la Centrul de Conferințe al UPT, în sala „Auditorium”, conferința „Free Software and Your Freedom” susținută de legendarul Richard Stallman.

Intrarea este deschisă tuturor celor interesați de domeniul IT.

Dr. Richard Stallman va vorbi despre scopul și filozofia mișcării Free Software, precum și despre istoria și dezvoltarea sistemului de operare GNU care în combinație cu nucleul Linux este utilizat astăzi de milioane de utilizatori din întreaga lume.

Dr. Richard Matthew Stallman, cunoscut frecvent și după inițialele sale „rms” este unul dintre cei mai proeminenți programatori și un activist pentru libertatea software. El militează pentru un mod de distribuire a programelor care să permită utilizatorilor libertarea de utilizare, studiu, distribuire și modificare a acestora – denumite generic „software liber”. În 1983, Stallman lansează Proiectyl GNU, pentru a crea un sistem de operare de tip Unix compus doar din software liber. Odată cu aceasta, inițiază și Mișcarea pentru software liber (Free Sofware Movement – FSM), pe care apoi o sprijină prin intermediul Fundației pentru software liber (Free Software Foundation – FSF), înființată în 1985. A fost arhitectul și organizatorul principal al proiectului GNU, dezvoltând un număr important de componente software utilizate pe scară largă în lume, printre care, GNU Compiler Collection(GCC), GNU Debugger (GDB) și editorul de text GNU Emacs.

Dr. Richard Stallman a fost pionierul conceptului „copyleft”, utilizând principiile legale de copyright pentru a asigura dreptul de utilizare, modificare si distribuire a creatiilor de tip software liber.