Sprijin pentru familiile minerilor decedați în surparea de la Mina Lupeni

Home Stiri la zi Sprijin pentru familiile minerilor decedați în surparea de la Mina Lupeni
Sprijin pentru familiile minerilor decedați în surparea de la Mina Lupeni

Familiile celor doi mineri care au decedat în urma surpării unui abataj la Mina Lupeni, din Valea Jiului, vor fi sprijinite financiar în baza prevederilor din contractul colectiv de muncă încheiat la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), iar soțiile victimelor vor fi angajate la mină pe un post care să reflecte pregătirea lor profesională, a declarat marți președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

„În contractul colectiv de muncă există prevederi clare în cazul unor asemenea evenimente. Este prevăzută acordarea a 24 de salarii medii brute pe companie, deci o sumă de aproximativ 70.000 de lei pentru fiecare familie. De asemenea, sindicatul s-a implicat în organizarea celor creștinești pentru înmormântare”, a spus liderul sindical.

El a menționat că a avut o discuție cu ministrul Energiei, Toma Petcu, în care a fost abordată problema angajării la CEH a soțiilor celor doi mineri, mai ales că niciuna dintre ele nu lucrează.

„În momentul în care se vor liniști și vor dori să se angajeze, acest lucru se va face. Din păcate, atât mai putem face în momentul de față pentru colegii noștri”, a arătat Câmpean.

În ceea ce privește starea de sănătate a minerului care a supraviețuit surpării de la Mina Lupeni, internat la Spitalul de Urgență Petroșani, acesta are piciorul stâng prins în atele gipsate și dureri la umăr, dar este stabil. Chiar dacă a dorit să participe la înmormântarea celor doi colegi ai săi, medicii nu i-au permis să iasă încă din spital. Bărbatul este consiliat de un psiholog pentru a trece mai bine peste momentele de acum.

Florin Ioan Suciu a fost înmormântat marți, cu numai câteva zile înainte de a împlini 44 de ani, iar Iulian Lucian Coldean a fost înhumat duminică, chiar în ziua în care ar fi urmat să împlinească 40 de ani.

Doi mineri și-au pierdut viața, iar un al treilea a fost rănit în urma unei surpări care s-a produs pe 5 octombrie într-un abataj al Minei Lupeni, din Valea Jiului. Victimele făceau parte dintr-o echipă de 11 mineri care lucrau în subteran, opt dintre aceștia reușind să fugă și să scape cu viață din locul surpării de cărbune.

AGERPRES