Carte-document lansată la Deva de Vartan Arachelian

Home Cultură Carte-document lansată la Deva de Vartan Arachelian
Carte-document lansată la Deva de Vartan Arachelian

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura RAO din București, organizează în ziua de 19 octombrie 2017, la ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle dʼOr, o întâlnire cu publicistul și scriitorul Vartan Arachelian, care își va lansa la Deva cartea intitulată „Scânteia vine de la Moscova”, apărută la Editura RAO.

Jurnalist, scriitor, scenarist şi regizor de film documentar, realizator de programe pentru radio şi televiziune, autor de anchete şi reportaje, directorul primului post independent de televiziune din România, Vartan Arachelian este un nume binecunoscut publicului românesc. Înainte de 1990 a ocupat funcția de director adjunct al Televiziunii Române, unde a realizat anchete foarte apreciate la acea vreme: „Ancheta TV”, „Instantanee”, „Reportaj”. După decembrie 1989, a fost director al Departamentului Minorități Naționale din Televiziune, iar în 1997 a devenit directorul TVR Internațional. În noiembrie 1990 a devenit directorul Asociației Ziariștilor Români. Pentru activitatea publicistică a fost distins cu premiul APTR pentru interviu (1991) și premiul APTR pentru anchetă (1993).

Vartan Arachelian este autorul a numeroase scenarii de filme documentare realizate de Studioul „Alexandru Sahia” și regizorul unor filme ca „Oglinzile orașului” (1988), „Cuvântul care zidește” (1991), despre filosoful Petre Țuțea, precum și „Frica și adevărul. Dosarul Căciulați” (1993). Este membru al Uniunii Cineaștilor din România și, ca recunoaștere și apreciere a celor peste 20 de cărți scrise, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Cartea care se va lansa la Deva, „Scânteia vine de la Moscova”, cuprinde interviuri, dialoguri pe care Vartan Arachelian le-a purtat cu personalități legate direct sau indirect de momentul decembrie 1989. În prefața volumului autorul analizează contextul istoric și geo-politic, actorii de pe scena internațională, împrejurările  care au determinat sau au favorizat evenimentele din iarna anului 1989, pornind de la întrebarea pe care autorul o pune de la bun început și căreia încearcă să-i afle răspunsul cu ajutorul celor cu care dialoghează: „Ce știm din culisele unde s-a pus la cale căderea comunismului din România?”.

”Prin fața cititorului se perindă nume foarte cunoscute, care au jucat un rol în tot ceea ce s-a întâmplat în acel moment și în anii care au urmat, personalități cu care Vartan Arachelian poartă discuții ample și le adresează întrebări pertinente, de profesionist. Printre interlocutori îi aflăm pe: Ion Iliescu, Doina Cornea, Emil Hurezeanu, Gelu Voican-Voiculescu, Silviu Brucan, Dan Iosif, Ion Rațiu, Dumitru Mazilu, Sergiu Nicolaescu, Sorin Roșca-Stănescu și lista este mult mai lungă. Cei care vor citi aceste dialoguri își vor putea forma o părere și poate vor afla o parte din adevărul despre tot ceea ce am trăit din decembrie 1989 încoace”, spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva, organizatorul evenimentului.