INSEMEX prezent la reuniunea  anuală a Comitetului Electrotehnic International Ex din SUA

Home Economie INSEMEX prezent la reuniunea  anuală a Comitetului Electrotehnic International Ex din SUA
INSEMEX prezent la reuniunea  anuală a Comitetului Electrotehnic International Ex din SUA

Specialistii de la INSEMEX au participat, la sfârsitul lunii septembrie 2017,  la reuniunea  anuală a Comitetului Electrotehnic International Ex (IECEx), eveniment care a avut loc în SUA, la Washington.


Astfel România, prin cercetătorii din Petrosani, a luat parte la dezbaterile legate de evaluarea, încercarea si certificarea echipamentelor tehnice care pot functiona în atmosfere potential explozive. ”Organizatia Natiunilor Unite, prin UNECE, a recunoscut IECEx ca un sistem internațional de certificare pentru promovarea securității echipamentelor, serviciilor si a personalului asociat în legãturã cu dispozitivele, sistemele și instalațiile utilizate în atmosfere potential explozive. Prin participarea la acest sistem crește securitatea în exploatare a echipamentelor și instalațiilor asigurându-se operarea, exploatarea și întretinerea acestora în conformitate cu standardele IEC”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, director general al INCD NSEMEX Petroșani. 


Reprezentantul PTB Germania, domnul Tim Krause, a prezentat în cadrul evenimentului, în calitate de organizator al Programului pentru Încercãri Interlaboratoare (PTP) stadiul actual al programelor în desfãsurare, programe de încercări, program la care participă și INSEMEX.


De asemenea, în cadrul întâlnirii, au fost aprobate noi documente si revizii ale celor existente, astfel încât  sistemul IECEx să fie în acord cu noile ediții ale standardelor, precum si în ton cu celelalte sisteme de certificare existente, fie IEC, fie nationale sau internationale. ”Institutul din Petrosani dispune de laboratoare de încercări (ExTL),  fiind un organism  de certificare (ExCB). Ambele sunt acreditate de Sistemul IECEx în Schema de certificare echipamente”, mai spune dr.ing. George Artir Găman.

La cea de-a XIX-a întâlnire anuală a Sistemului IECEx (Comitetul Electrotehnic International Ex), care a avut loc în perioada  25-29.09.2017 la Washington D.C.,  USA au participat, în calitate de reprezentanți ai țării noastre și, evident, ai INSEMEX Petroșani, o delegație formată din dr. ing. George Artur Găman – director general, dr. ing. Emilian Ghicioi – director tehnic și dr. ing. Sorin Burian – sef Departament Securitatea Instalațiilor și Echipamentelor Antiexplozive de la INCD-INSEMEX Petrosani. La întâlnirea din  acest an au participat 127 de delegati din  33 de tãri.

România este prezentă la aceste reuniuni încă de la prima ediție care a avut loc în anul 1998 prin specialiștii INCD INSEMEX, institutul din Petrosani fãcând parte chiar dintre fondatorii Sistemului IECEx.