Sabina Fati prezintă la salonul de carte din Deva, volumul de reportaj „Ocolul Mării Negre în 90 de zile”

Home Cultură Sabina Fati prezintă la salonul de carte din Deva, volumul de reportaj „Ocolul Mării Negre în 90 de zile”
Sabina Fati prezintă la salonul de carte din Deva, volumul de reportaj „Ocolul Mării Negre în 90 de zile”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura Humanitas din București, organizează în ziua de 20 octombrie 2017, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle dʼOr, un eveniment cultural de înaltă ținută: întâlnirea cu jurnalista Sabina Fati, care își va lansa cu acest prilej la Deva cartea „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time”, apărută la Editura Humanitas.

Originară din Petroșani, Sabina Fati este o binecunoscută jurnalistă, autoare de articole și analize pe teme de politică internă și externă, redactor-șef adjunct al cotidianului „România liberă”, corespondentă Radio Free Europe/Radio Liberty la Bucureşti. Absolventă a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, este totodată doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 este visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării. Este autoarea a numeroase cărți cu tematică social-politică și istorică: „Transilvania, o provincie în căutarea unui centru. Centru şi periferie în discursul elitelor politice din Transilvania. 1892–1918” (2007); „Romania in the Gray Zone, National and Regional Security in Eastern Europe after Madrid”, sub coordonarea lui Stelian Tănase și împreună cu Călin Anastasiu; „Societatea Civilă”, Bucureşti, 2004. Are studii semnate în volume colective: Victor Bârsan (ed.), „De la post-comunism la pre-tranziţie” (1997); Ovidiu Pecican, Sergiu Gherghina (ed.), „România în UE. Trei ani de la aderare” (2010).

În anul 2015 a publicat cartea de mare succes „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 kilometri, 2.500 de ani de istorie”, în care relatează călătoria fascinantă, dar plină de primejdii, pe care a făcut-o prin țările Asiei, din China până în Turcia, trecând prin Kîrgîzstan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Iran, Azerbaidjan, Georgia și Turcia. Pentru această carte, ca și pentru cea lansată acum la Deva, a fost distinsă de Ambasada SUA cu premiul pentru curaj.

Cartea „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time” este o fascinantă relatare a călătoriei pe care autoarea a făcut-o în jurul Mării Negre, prin toate țările riverane: Ucraina, Rusia, Georgia și Abhazia, Turcia și Bulgaria.

”Călătoria este descrisă cu ochiul jurnalistului, al istoricului, al antropologului și, nu în ultimul rând, al prozatorului de mare sensibilitate. Impresiile personale alternează cu riguroase consemnări despre istoria locurilor, precum și cu nenumărate întâlniri și discuții cu oamenii pe care i-a întâlnit în acest periplu și cu ajutorul cărora a cunoscut mai bine lumea în care a călătorit”, explică Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene, gazda Salonului de carte de la Deva.

Cu prilejul lansării acestei incitante și originale cărți, Sabina Fati va dialoga cu publicul prezent și va oferi autografe.