”Cântec pentru prieteni”, din suflet pentru Valea Jiului, de la prietenii Tatianei Stepa

Home Cultură ”Cântec pentru prieteni”, din suflet pentru Valea Jiului, de la prietenii Tatianei Stepa
”Cântec pentru prieteni”, din suflet pentru Valea Jiului, de la prietenii Tatianei Stepa

Evident că a fost nevoie de două spectacole consecutive pentru a răspunde dorinței tuturor celor care au vrut, prin prezența lor la spectacolul de folk organizat la Lupeni, să-și aducă omagiul celei care a fost un artist desăvârșit: Tatiana Stepa.

In memoria acesteia, Cătălin Stepa organizează, de 7 ani, festivalul de folk intitulat ”Cântec pentru prieteni”. Găzduit inițial la Petroșani, de doi ani încoace, grație deschiderii noii conduceri a administrației locale, Festivalul de folk ”Cântec pentru prieteni – In Memoriam Tatiana Stepa” are loc în orașul de suflet al celei care a fost o mare voce a muzicii folk din țara noastră, Tatian Stepa – ”cetățean de onoare al municipiului Lupeni”. Și în acest an, tradiția a fost păstrată, iar festivalul de folk inițiat de Cătălin Stepa a fost organizat la Palatul Cultural din Lupeni, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Lupeni, cărora i-au subscris acum și Consiliul județean Huneodara.

Alături de Cătălin Stepa, pe scena de la Lupeni, în fața unui public emoționat, iubtor al muzicii și poeziei care a fascinat generații întregi, au urcat artiști de seamă ai folkului românesc, buni prieteni ai Tatianei Stepa. Vorbim aici de Cristi Buică sau Micea Baniciu, de Ștefania Iacob sau de poetul Sorin Poclitariu. Acestora li s-a adăugat tânăra speranță a folkului din Valea Jiului, Luminița Donisă, un copil extrem de talentat, pregătit cu migală și pasiune de Cătălin Stepa, el însuși devenit astăzi unul dntre artiștii de marcă ai folkului românesc.

Rând pe rând, artiștii prezenți în spectacolul ”Cântec pentru prieteni” de la Lupeni au făcut sala să freamăte la acordurile și versurile unor fascinante piese din repertoriul melodiilor cu care Tatiana Stepa cucerea, de fiecare dată, publicul. Spectatori sau artiști, cu toții au reușit, prin evenimentul cultural de sâmbătă seara, de la Lupeni, să dea măsura dragostei lor față de folkul românesc și față de cea care a fost un adevărat mesager al acestuia, Tatiana Stepa. Nu întâmplător, un alt mare prieten artist al acesteia, Maria Gheorghiu, spunea că ”Dacă dragostea oferită ar fi fost în stare să învingă moartea, atunci Tatiana Stepa ar fi trăit, cu siguranță, peste 100 de ani”.

Ediția a VII-a a Festivalului de folk ”Cântec pentru prieteni” confirmă, o dată în plus – dacă mai era nevoie ? – că, deși prematur trecută în lumea umbrelor, muzica Tatianei Stepa și numeroșii săi prieteni, o fac să fie o prezență veșnic vie în mintea și inimile acestora. Pretudinteni în țară dar, mai ales, în Valea Jiului și aici, acasă, la Lupeni.