Educatorii și învățătorii doar cu studii medii vor putea rămâne la catedră

Home Educație Educatorii și învățătorii doar cu studii medii vor putea rămâne la catedră

Ordonanța  de Urgență nr.92/ 2012 potrivit căreia educatorii și învățătorii fără studii universitare riscau să nu mai poată preda la catedră după anul 2018 a fost modificată astăzi în Camera Deputaților.

Informația ne-a fost prezentată de către deputatul hunedorean PSD Natalia Intotero. ”Am votat, astăzi, pentru propunerea legislativă privind modificarea OUG.92/ 2012. Practic, prin acest proiect va fi abrogată o prevedere a ordonanței conform căreia educatorii și învățătorii mai pot preda fără studii universitare, adică doar dacă au terminat un liceu pedagogic, timp de 6 ani de la emiterea actului normativ, mai exact până în 2018. Practic, din 2018, orice cadru didactic care are doar liceul pedagogic nu ar mai fi putut să își desfășoare activitățile la catedră, iar sute de astfel de persoane nu ar mai fi putut ieși la pensie”, a declarat Natalia Intotero.

Aceasta arată că, în afara prevederilor din OUG 92/2012, printr-o altă ordonanță de urgență – OUG nr. 49/2014, a fost modificată Legea educației naționale, reintroducând funcțiile didactice de educatoare și învățători cu studii medii, dar fără să abroge în mod expres prima ordonanță. ”Așadar, existau două prevederi care se contraziceau, iar proiectul votat de deputați clarifică acest fapt, propunând ca educatorii și învățătorii să își poată desfășura activitățile, chiar dacă nu au absolvit studii superioare. Vorbim de funcțiile didactice de educatoare și învățători cu studii medii ( de liceu pedagocic). În această situație se aflau foarte multe persoane, multe cu vârsta apropiată de pensionare, a căror pregătire didactică nu mai trebuia completată cu studii superioare, creându-se astfel o situație extrem de delicată pentru acești oameni”, explică Natalia Intotero.

Pe acest proiect, care a trecut astăzi cu vot favorabil de Camera Deputaților,  Senatul este camera decizională.