Consilierul județean PSD Doinița Bălănesc a adus”Bucuriile Toamnei” la Petrila

Home Educație Consilierul județean PSD Doinița Bălănesc a adus”Bucuriile Toamnei” la Petrila
Consilierul județean PSD Doinița Bălănesc a adus”Bucuriile Toamnei” la Petrila

Aflat la prima ediție sa ediție în orașul Petrila, ”Festivalul Bucuriile Toamnei” s-a desfășurat în Parcul Copiilor din orașul Petrila în cursul după-amiezii de 17 octombrie, acesta dovedindu-se a fi un inedit festival al bucuriei, marcat prin prezența unui public minunat format din zeci de copii, însoțiți de părinți și bunici, antrenați de autoritățile petrilene într-un inedit concurs de sculptură în dovleac.

Inițiat de consilierul județean Doinița Maria Bălănesc – director al societății Edil Sal SA Petrila, într-un fericit parteneriat cu Clubul Copiilor din Petrila și beneficiind de sprijinul Primăriei orașului Petrila festivalul s-a dovedit a fi o inedită competiție a bucuriei, fiind adresat tuturor copiilor petrileni. Chiar dacă evenimentul s-a aflat la prima ediție, acesta a reușit să adune un număr impresionant de copii, motivați de concursul de sculptură în dovleac, un  simbol al toamnei, concurs care s-a dorit a pune în valoare inspirația și talentul artistic, atât al copiilor, cât și a părinților prezenți la festival.

„Ne-am dorit ca acest festival – concurs să fie o provocare pentru copii, dar și pentru noi adulții. Am trecut cu bine peste testuul primei ediții. Ideea mea a pornit de la faptul că, așa cum galbenul spicului de grâu inspiră bogăția verii, la fel și galbenul dovleacului semnifică bogăția toamnei și dovleacul este un rod atât de cunoscut aici la noi în Petrila, îl găsim în grădinile tuturor momârlanilor, încât noi ne-am dorit să-l aducem aici, în parcul copiilor, proaspăt renovat, pentru ca o mulțime de copii să se bucure de acest rod al toamnei și cu imagnația lor să-l transforme în chipul pe care și-l doresc ei”, a declarat inițiatorul proiectului, consilierul județean PSD Doinița Maria Bălănesc.

Așa s-a și întâmplat de fapt, fiecare dovleac a avut o semnificație aparte pentru fiecare copil în parte, iar surprizele pregătite de organizatori au fost transpuse de către copiii actori ai teatrului I.D. Sîrbu din Petroșani, costumați specific toamnei, „înarmați” cu coșulețe cu bomboane, iar la final au venit și premiile „Dovleacul Hazliu” oferite pentru toți participanții la eveniment.

„Am venit cu drag la acest eveniment minunat care, iată că a adunat un număr impresionant de copii astăzi în parcul lor, parc aflat în continuă transformare pentru ei, copiii Petrilei, cei care reprezintă viitorul nostru. Fiecare dovleac sculptat cu atâta imaginație are farmecul lui aparte, copiii sunt minunați și apreciez această activitate organizată de „Clubul Copiilor”, împreună cu administrația și nu poate decât să mă bucure prezența lor atât de numeroasă de astăzi, la prima ediție a acestui festival al bucuriei și sper să organizăm cât mai multe evenimente de acest gen”, a declarat primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

S-a încercat și s-a reușit a aduce și în memoria copiilor ceea ce, odinioară, făceam cu atâta bucurie noi, adulții, sculptam dovleci în diferite chipuri în care apoi introduceam o lumânare aprinsă și îi lăsam să lumineze nopțile de toamnă. Copiii au fost foarte receptivi la tot ce se întâmplă în jurul lor, astfel au fost transformați dovleci în diferite personaje animate, mergând până la a-i da chip toamnei, într-o zi superbă de toamnă.

„Nu vrem să fie un „Halloween”, dorim să fie un festival al toamnei românești aici în parc la Petrila, în care copiii să se poată bucura și să își dea drumul imaginației și fanteziei. După numărul participanților se pare că acțiunea a și reușit. Este o după-amiază foarte plăcută, iar această acțiune a noastră are scopul de a închega relația comunității, părinți alături de copii, alături de clubul nostru, alături de administrația locală, facem împreună o activitate care nu poate decât să aducă beneficii comunității, este în primul rând o acțiune artistică dar și una de natură socială”, a spus directorul Clubului Copiilor, prof. Radu Chința.