Canalizarea, un nou pas înainte spre turismul de calitate în stațiunea Straja

Home Economie Canalizarea, un nou pas înainte spre turismul de calitate în stațiunea Straja
Canalizarea, un nou pas înainte spre turismul de calitate în stațiunea Straja

Începând de astăzi, stațiunea turistică Straja Lupeni beneficiază de un modern sistem de canalizare. La festivitatea organizată astăzi de operatorul regional al serviciilor de apă și canalizare din Valea Jiului pentru recepția lucrărilor la cele două obiective de investiții ale acestui proiect pentru realizarea căruia Apa Serv valea Jiului și Consiliul județean Hunedoara au sigurat întreaga finanțare, au ținut să fie prezenți foarte mulți oameni, de la personalități publice locale și regionale până la proprietari de cabane și pensiuni din stațiune sau chiar turiști aflați în aceste zile în Straja. Într-o succintă trecere în revistă a celor prezenți astăzi la Straja, putem aminti aici pe: prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, președintele Consiliului județean – Mircea Bobora și vicepreședintele Daniel Andronache, deputații Laurențiu Nistor și Sorin Marica, senatorul Cristian Resmeriță, primarii Lucian Resmeriță (Lupeni), Gheorghe Ile (Vulcan) și Vasile Jurca (petrila), viceprimarii Iacob Mesaroș (Lupeni) și Cristian Merișanu (Vulcan), consilierii județeni Maria Ivăniși și Alina Dunca, șeful Serviciului Salvamont Straja – George Resiga, numeroși consilieri locali, investitori locali în turism, jurnaliști ș.a.m.d.

Intersul acestora este cât se poate de firesc, dacă avem în vedere că puțini erau cei care, în urmă cu mai puțin de un an de zile de când directorul Apa Serv, Costel Avram și-a asumat acest proiect ambițios, credeau că ”minunea” se va și produce. Și încă într-un termen atât de rapid, de numai 6 luni.

La vremea respectivă, mulți factori puneau la îndoială reușita unui astfel de proiect. În primul rând, faptul că acesta a demarat într-o perioadă marcată de o serie de schimbări în conducerea Consiliului județean Hunedoara și a Primăriei municipiului Lupeni. Apoi, destul de dificle se anunțau a fi și condițiile tehnice de realizare a unei astfel de investiții, pe un teren aflat pe o diferență de nivel de câteva sute de metri pe o lungime de circa 3 kilometri, construcțiile nu foarte ordonate din stațiunea Straja și un termen limită de numai câteva luni, astfel încât lucrările să nu pună în pericol startul sezonului turistic de iarnă și să nu compromită pârtia de sub telegondolă, pe unde trece magistrala colecorului de canalizare. Toate aceste bariere au fost însă înlăturate iar lucrările au avansat ntr-un ritm alert care a făcut posibilă încadrarea în toți parametri tehnici, de calitate și de timp stabiliți.

Aceste chestiuni au fost relevate, de altfel, și în discursurile rostite astăzi de oficialitățile prezente la recepția investiției de la Straja. Primele mulțumiri au vebnit chiar din partea directorului geneal al Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram. ”Am promis, am realizat ! Astăzi, am dat în folosință un nou și important sistem de canalizare, în stațiunea Straja Lupeni. Mă bucur că la recepția oficială i-am putut avea alături pe cei care au fost parte în reușita acestui obiectiv de investiții: fostul președinte al Consiliului județean Hunedoara – Laurențiu Nistor și actualul președinte – Mircea Bobora; fostul primar al municipiului Lupeni – Cristian Resmeriță și actualul primar Lucian Resmeriță, dar și inimosul investitor local Emil Părău. Le mulțumesc pentru că au susținut acest proiect care aduce stațiunea Straja la nivelul cerințelor unui turism de calitate. Le mulțumesc, de asemenea, constructorilor de la Hidroconstrucția care au realizat colectorul principal din munte până jos, în oraș, la racordul cu magistrala de canalizare, dar și echipei noastre de la Apa Serv, care a realizat rețeaua de colectare din interiorul stațiunii, în condiții de calitate și la termenul pe care l-am stabilit”, a declarat Costel Avram.  

La rândul său, președintele ADI Apa Valea Jiului, ing. Gheorghe Ile – primarul Vulcanului arăta că succesul acestui nou proiect ce poartă marca Apa Serv rezidă din unitate. ”Atunci când există unitate și când există înțelegere și interes în realizarea unor proiecte pentru toată Valea Jiului se pot face chiar și minuni. Iar modelul de unitate și interes comun pe care-l avem cu toții în ceea ce privește Apa Serv-ul a făcut ca multe minuni să fie posibile în acest domeniu. Suntem prima societate de utilități publice din România care am încheiat cu succes un important program european pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare în 4 orașe din Valea Jiului. Suntem, de asemenea, prima societate de acest tip care am încheiat deja un nou contract pentru investiții similare în toate cele 6 localități ale Văii Jiului. Cu sprijinul acționarului majoritar al Apa Serv și al echipei de aici, inaugurm astăzi o altă investiție extrem de importantă pentru întreaga Vale a Jiului: canalizarea de la Straja. Mă bucur că am avut privilegiul ca toate aceste realizări să poarte și semnătura mea ca președinte al ADI Apa Valea Jiului și vă felciit pe toți cei care v-ați dat mâna pentru ca aceste lucruri să fie posibile”, a declarat Gheorghe Ile.

Pentru primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, proiectul de constucția a noului sistem de canalizare din Straja este cu atât mai important, cu cât, dincolo de faptul că acesta aduce un evident plus de valoare stațiunii Straja, el reușește să ofere servicii similare și pentru locuitorii de pe străzile Brazilor și Straja, ale căror case pot fi acum racordate la această conductă de canalizare.

Aceleași beneficii rezultate din acets proiect au constituit și subiectul discursurilor publice rostite astăzi de fostukl președinte al Consiliului județean Hunedoara, deputatul Laurențiu Nistor sau de prefectul județului Huneodara, Tiberiu Fabius Kiszely.

În altă ordine de idei, ca reprezentant al investitorilor locali, omul de afaceri Emil Părău a spus, la rîndul său: ”În 1996, când a început și eu să investesc în Straja nici prin gând nu-mi trecea că aici va ajunge și va funcționa vreodată un sistem de canalizare. Pentru noi, investitorii din Straja dar și pentru turiștii care vin aici, această investiție este deosebit de importantă și ne plasează în rând cu marile stațiuni turistice din România. Pentru acest lucru, vă mulțumim tuturor celor care ați contribuit, cu bani, decizii și muncă efectivă la realizarea acestei investiții.”

Cu o modestie demnă de statutul unui administrator al banului public, președintele Consiliului județean Huneodara, Mircea Bobora a vorbit despre acest succes la care cea mai importantă contribuție (cea financiară) a avut-o chiar instituția pe care o conduce, ca despre încă un examen din activitatea administrației regionale care merită calificativul unei note de trecere. ”Cred că s-au spus astăzi aici cuvinte mari vizavi de acest proiect. Eu vrea să vă spun că, în opinia mea, am făcut și aici, la fel ca în multe alte locuri din județ, ceea ce trebuia să facem. Ceea ce oamenii ne-au cert să facem. Dacă am și făcut bine acest lucru, asta vom vedea în scurt timp, atunci când oamenii locului și cei care vor veni să ne viziteze ne vor da un necesar calificativ. Eu sper și îmi doresc să fie un calificativ cu notă de trecere, pentru că unul al excelenței nu ar face decât să ne pună într-o periculoasă autosuficiență, de care nu avem nevoie, pentru că încă mai sunt multe probleme de rezolvat, peste tot în Valea Jiului și în județul Hunedoara, probleme pe care le cunoaștem și le abordăm ținând însă cont de principala lege care ne guvernează întreaga activitate: legea bugetului”, a decarat Mircea Bobora.

În câteva cifre, noul sistem de canalizare de la Straja înseamnă, potrivit explicațiilor oferite de șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv, ing. Florin Donisa, construcția unui colector menajer pe două trondoane, unul în lungime de 2675 metri între cele două stații ale telegondolei și un altul în lungime de 2322 metri între stația de plecare a telegondolei și colectorul principal al municipiului Lupeni de pe str. Liliacului, cu 68 de racorduri (pe partea de investiție finanțată de Consiliul județean Hunedoara), la care se adaugă construcția unei rețele în interiorul stațiunii, în lungime de 1800 metri, cu 200 de racorduri prevăzute pentru cabane. Costurile investițiilor s-au cifrat la 1,3 milioane de lei pentru investiția din interiorul stațiunii, banii fiind asigurați din venituri proprii ale Apa Serv, la care se adaugă ceva mai mult de 2 milioane de lei, pentru investițiile în conducta colectoare, banii fiind asigurați integral de Consiliul județean Hunedoara.

Succesul acestei investiții determină acum Apa Serv Valea Jiului și partenerii săi să se gndească deja și la alte investiții de acest tip, cu atât mai mult cu cât anul 2017 se anunță a fi din nou unul cu profit semnificativ pentru operatorul de apă și canalizare din regiune. Această investiție de la Straja constituie aportul nostru comun în dezvoltarea turismului local și intenționăm să dezvoltăm și alte noi proiecte similare. Am convenit cu Președintele Consiliului județean Mircea Bobora, dar și cu primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, ca următoarea investiție comună Apa Serv-Consiliul Județean- Primărie să o facem, anul viitor, la Pasul Vîlcan”, arată directorul Apa Serv Costel Avram.