Jandarmii montani convocați la un exercițiu demonstrativ în Cheile Taia

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Hunedoara a organizat joi, 19 octombrie, o convocare la care au participat peste 60 de jandarmii montani din structurile constituite la nivelul unităţii. Convocarea structurilor monane de jandarmi s-a desfăşurat în Rezervaţia Naturală Cheile Tăii (la 6 km nord de Petrila, județul Hunedoara).

Activitatea a urmărit verificarea nivelului de pregătire, precum şi dotarea materială a structurilor montane de jandarmi pentru sezonul de iarnă 2017-2018. În acest sens, au fost prezentate cinci exerciţii, în care au fost materializate posibile situaţii în care jandarmii montani trebuie să intervină:

– Căutarea unei persoane rătăcite în zona montană, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, care a comunicat coordonatele GPS;
– Coborârea unei persoane accidentate pe un perete de stâncă;
– Coborârea unui alpinist blocat pe un perete de stâncă;
– Traversarea de pe un versant pe un altul cu ajutorul tirolienei;
– Coborârea unei persoana vârstnice printr-o tehnică individuală de salvare cu targa, folosind procedul de coborâre denumit rapel inversat.

La această activitate au fost invitaţi să participe inspectorii şefi ai inspectoratelor de jandarmi din judeţele limitrofe judeţului nostru (Alba, Bihor, Arad, Caraş-Severin, Gorj), reprezentanţii ai administraţiilor publice unde funcţionează structuri montane de jandarmi, ai instituţiilor publice cu care există relaţii de colaboare sau cooperare, prefectul judeţului Hunedoara, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

„Covocarea de pregătire de astăzi, la care au participat alături de jandarmii montani structurile de logistică, stat major şi comunicaţii din cadrul IJJ Hunedoara, a urmărit testarea capacităţii de reacţie a structurilor de jandarmi în sezonul de iarnă care se apropie”, a declarat col.dr. Robert Vîță, Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

De asemenea, șeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonel Liviu Uzlău a declarat: „Activitatatea de astăzi se circumscrie unei game mai largi de exerciţii organizate la nivelul Jandarmeriei Române pentru a verifica nivelul propriu de pregătire şi colaborare cu alte instituţii. Acest exerciţiu este un mesaj direct şi clar către populaţie: Să apeleze cu încredere la structurile Jandarmeriei Române”.