Accidentul de la Mina Uricani și măsurile ce trebuiesc luate, în viziunea ministrului Energiei

Home Economie Accidentul de la Mina Uricani și măsurile ce trebuiesc luate, în viziunea ministrului Energiei
Accidentul de la Mina Uricani și măsurile ce trebuiesc luate, în viziunea ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a venit astăzi de urgență la mina Uricani, acolo unde în cursul dimineții a avut loc un nou accident de muncă. Acesta a dorit să afle la fața locului care au fost cauzele care au generat acest accident, dar și ce trebuie făcut pentru a elimina pericolul unor alte incidente similare, având în vedere că acest grav accident de muncă în minele din Valea Jiului este al doilea în mai puțin de o lună.

”Am venit cât de repede am putut după ce am fost informat despre acest eveniment nefericit din Uricani. Până am ajuns aici m-am asigurat ca răniții vor fi preluați de urgență de SMURD. Am avut în acest sens o discuție du domnul Raed Arafat. Cei cinci răniți primesc deja îngrijiri medicale aici local, urmând să fie transportați la București. Este vorba despre 3 mineri surprinși în accident. Celelalte două persoane sunt salvatori care, în timpul operațiunii de salvare, au fost intoxicați cu CO2. Din păcate, în evenimentul de astăzi, am pierdut un miner. Acesta este scos deja la suprafață. Familiile acestor oameni au primit deja asistență psihologică”, a declarat ministrul Toma Petcu, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la sediul Minei Uricani. 

În același timp, ministrul Energiei a dorit să facă și câteva precizări în legătură cu mina Uricani. Astfel, Toma Ptcu a declarat că:
– Toți cei 56 de mineri care se aflau în subteran în momentul evenimentului au fost scoși la suprafață din motive se securitate.
–  Echipele speciale ale SNIM verifică acum întregul perimetru minier.
– Activitatea în mină se va relua doar când aceste echipe vot finaliza verificările și vor certifica faptul că nu mai există nici un pericol.
– Ancheta ITM a început deja, urmând ca ITM să stabilească ce anume a determinat acest eveniment.
–  cred că este important de precizat că minerii aveau asupra lor echipamente de protecție și aparate de măsură a concentratului de gaze din mină.
– Minerii afectați de accidentul de astăzi se aflau în momentul producerii evenimentului într-o zonă betonată, netraversată de nici un fel de cablu. Implicit, de nici un cablu electric. De aceea, așteptăm cu interes rezultatul anchetei ITM.

Ministrul Energiei a precizat, de asemenea, că problemele din ultima vreme l-au determinat să solicite o inspecție a situaței din toate minele aflate în exploatare în acest moment, în structura celor două companii miniere din Valea Jiului. ”Având în vedere că în mai puțin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiții complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină – atât pe cele aflate în exploatare, cât și pe cele aflate în proces de închidere. Aștept de la această echipă concluzii în cel mai scurt timp privind vulnerabilitățile la zi din fiecare mină în parte. Mă aștept ca această cercetare să aducă la lumină orice potențial risc, atât în privință dotării cu materiale și echipamente de siguranță, cât și respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanșa procedura de achiziție pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România”, a declarat Toma Petcu. 

Ministerul Energiei a informat de asemenea, în cadrul conferinței de presă de astăzi, din Valea Jiului, că ancheta pe care a promis-o după tragedia de la mina Lupeni, în paralel cu cea a ITM, a fost deja finalizată. ”Vom prezenta concluziile acesteia după ce ITM își va încheia propria anchetă. Termenul avansat de ITM pentru prezentarea concluziilor este 31 noiembrie”, a mai precizat Toma Petcu.