Salvatorii mineri, din acțiune în ”cartea de istorie”

Home Cultură Salvatorii mineri, din acțiune în ”cartea de istorie”
Salvatorii mineri, din acțiune în ”cartea de istorie”

O inedită carte-document, menită să aducă la lumină istoria activității salvatorilor mineri din Valea Jiului a fost lansată astăzi, la sediul INCD-INSEMEX, în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Adunării Generale a Asociației Salvatorilor Mineri din România, care se desfășoară în aceste zile la Petroșani.

Volumul, intitulat ”Salvatori în acțiune – Documente și relatări din istoricul activității de salvare”, a fost realizat de jurnalistul Marian Boboc (redactor șef al publicației ”Ziarul Văii Jiului”), despre care președintele Asociației Salvatorilor Mineri din România, dr. ing. George Artur Găman spune că ”este probabil cel mai bun documentarist din județul Hunedoara, dacp nu chiar din România”. Chiar și cu aceste recomandări, scriitorul Marian Boboc recunoaște că această lucrare editorială, a 33-a din ciclul de cărți documentar despre istoria Văii Jiului, a fost ”cea mai grea pe care am muncit-o, având în vedere faptul că, paradoxal, despre activitatea salvatorilor mineri există foarte puține articole de presă și documente de arhivă relevante.” ”Este cartea care s-a lăsat cel mai greu documentată. La un moment dat, am avut senzația că sunt asemenea salvatorilor care aleargă pe o bandă, la antrenament, fără să ajungă la capăt. Am cercetat foarte multe documente ca să aflu că despre activitatea de salvare nu s-a scris nimic. De exemplu, am răsfoit filă cu filă „Analele minelor” și „Revista minelor” din 1919 până în 1991, care au apărut lunar, și nu am găsit nici un rând despre activitatea minieră. Am dat peste cap fonduri peste fonduri ale societăților miniere pentru a găsi câte ceva”, spune Marian Boboc.

În ciuda acestor constrângeri, scriitorul Marian Boboc a reușit să adune, în cele 200 de pagini de carte în format A4, o serie de informații istorice relevante despre activitatea salvatorilor mineri din Valea Jiului, din perioada 1922 – 2017.

„SALVATORI ÎN ACȚIUNE. DOCUMENTE ȘI RELATĂRI DIN ISTORICUL ACTVITĂȚII DE SALVATORI este o carte care dă seama de devenirea unei meserii importante pentru societate, o meserie de vocație și curaj: meseria de salvator. Ca și în celelalte cărți ale sale, arondate istoriei Văii Jiului, și în aceasta Marian Boboc scoate la iveală din colbul arhivelor și praful bibliotecilor informații neștiute despre istoricul acestei nobile meserii. Informația din documente este completată de istorie orală, de mărturii ale unor salvatori minieri, participanți la cțiuni importante în Valea Jiului și în țară”, spune George Artur Găman, președintele Asociației Salvatorilor Mineri din România.

Acesta apreciază că un capitol suprinzător, un adevărat bonus al cărții, îl constituie cel intitulat ”SALVATORI MINIERI DIN VALEA JIULUI ÎN ACȚIUNE LA HOTEL CARLTON”, în care este adus la lumină un episod uitat al eroismului slavatorilor minieri petrecut la București după cutremurul devastator din noapte de 9/ 10 noiembrie 1940. În plus, Marian Boboc propune și un aproape exhaustiv capitol dedicat exploziilor din industria minieră din Valea Jiului și intervențiilor salvatorilor minieri. ”Cu SALVATORI ÎN ACȚIUNE. DOCUMENTE ȘI RELATĂRI DIN ISTORICUL ACTVITĂȚII DE SALVATORI, Marian Boboc umple încă o „căsuță” în ciclul săi de volume-document VIEȚILE VĂII JIULUI și ne oferă nouă, salvatorilor minieri, un bun prilej de reflecție asupra trecutului”, mai spune George Artur Găman.

La lansarea de carte de miercuri, 8 noiembrie au participat, alături de membri ai Asociației Salvatorilor Mineri de Subteran și de Suprafață (aflați în aceste zile la Petroșani pentru a X-a ediție a Concursului Național de Salvare Minieră care va avea loc în zilele de 9 și 10 noiembrie) și conducerea INCD-INSEMEX Petroșani, rectorul Univerității din Petroșani – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, alți invitați. Cu toții au avut ocazia de a intra în posesia unui exempla al acestei lucrări editoriale de referință, apărută sub egida prestigioasei Edituri INSEMEX din Petroșani, dar și al unui autograf cu dedicație din partea autorului.