Oportunitățile de școlarizare și calificare în învățământul dual și profesional, în analiza agenților economici și a unităților de învățământ din Petroșani

Home Economie Oportunitățile de școlarizare și calificare în învățământul dual și profesional, în analiza agenților economici și a unităților de învățământ din Petroșani
Oportunitățile de școlarizare și calificare în învățământul dual și profesional, în analiza agenților economici și a unităților de învățământ din Petroșani

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, împreună cu Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” și Colegiul Economic ”Hermes din Petroșani” au realizat, în data de 7 noiembrie, la sediul Primăriei municipiului Petroșani, o acțiune de  popularizare în rândul operatorilor economici din regiunea Văii Jiului cu privire la oportunitățile de solicitare de școlarizare în învățământul dual și în învățământul profesional, pentru anul școlar 2018-2019.

La această acțiune au participat directorii celor două unități de învățământ profesional și tehnic menționate, reprezentanți ai agenților economici interesați, reprezentanți ai adminstrației publice locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Informațiile privind noile prevederi legale și oportunitățile care decurg din parteneriatul școală-administrație-agenți economici, în cadrul învățământului dual și profesional au fost prezentate de prof. Lavinia Ilina – inspector general adjunct al ISJ Hunedoara. ”În urma aplicării prevederilor OUG nr. 81/ 2016, de modificare și completare a Legii educației naționale nr.1/2011, a fost posibilă introducerea învăţământului dual, ca o alternativă a învăţământului profesional. Deja, acest nou program educațional se bucură de aprecieri din partea firmelor care doresc, pe de o parte să sprijine calificarea tinerilor și, pe de altă parte, să-și asigure forța de muncă necesară în activitatea de producție. La Petroșani, două Colegii au organizate clase pentru învățământ profesional și dual, în cadrul cărora pot școlariza tineri pentru diverse calificări solicitate de operatorii economici interesați să intre în acest program. Până la data de 16.11.2017, așteptăm din partea tuturor operatorilor economici interesați exprimarea intenției de colaborare în scopul formării inițiale a viitorilor angajați”, a precizat prof. Lavinia Ilina, inspector general adjunct al ISJ Hunedoara.

Deja, la întâlnirea informală de marți, organziată cu sprijinul Primărei municipiului Petroșani, au participat reprezentanții mai multor firme interesate să aplice pentru acest program. Este vorba despre Alexandru Toacă (de la SC Roșian Tour SRL), Nicoleta Uțu (de la SC Edy Ursu Compimex SRL), Dana Pricob (de la SC Jolly Select SRL) – firme interesate de oferta de școlarizare propusă pentru învățămntul dual și profesional de la Colegiul Economic ”Hermes”, respectiv de Horia Daniel Benea (de la SC BKD Electronic SA), Aurel Soare (de la Adarco Invest SRL), Irina Oltan (de la Nina Prestcom Impex SRL) și Marius Conca (de la SC Dalrimar Tinatex SRL).

”Le mulțumim reprezentanților agenților economici care au participat la acastă sesiune de informare și sperăm că le-am putut fi de folos, prin informațiile pe care le-am oferit și prin răspunsul la întrebările pe care ni le-au adresat. De asemenea, până la termenul limită de depunere a solicitărilor de particiare în acest program, îi așteptăm și pe ceilalți agenți economici din Valea Jiului care doresc să beneficieze de această formă de parteneriat care eu cred că este benefică atât pentru dumnealor cât și pentru școlile noastre profesionale, să ne contacteze pentru a le oferi informațiile de care au nevoie”, a mai spus Lavinia Ilina, inspector general adjunct al ISJ Hunedoara.

Informații detaliate despre acest program educațional sunt disponibile pe platforma de consiliere şi orientare profesională a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, respectiv: http://www.alegetidrumul.ro.

 

La evenimentul desfășurat la Petroșani, a participat și viceprimarul municipiului Petroșani, Nicolae Florin. Acesta a apreciat că administrația publică locală este deschisă în vederea susținerii acestor programe școlare profesionale, care au rolul de a atrage tinerii spre obținerea unei pregătiri și calificări profesionale într-o meserie, de a reduce abandonul școlar și de a creea posibilitatea integrării rapide a acestora pe piața muncii.