Salvatorii de la mina Lonea și de la Fireproof Team Ploiești au câștigat a X-a ediție a Concursului național de salvare minieră

Home Stiri la zi Salvatorii de la mina Lonea și de la Fireproof Team Ploiești au câștigat a X-a ediție a Concursului național de salvare minieră
Salvatorii de la mina Lonea și de la Fireproof Team Ploiești au câștigat a X-a ediție a Concursului național de salvare minieră

În perioada 9-10 noiembrie 2017, la sediul INCD INSEMEX Petroşani s-a desfăşurat cea de-a X-a Ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS, membră a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB.

Prima zi a concursului a fost dedicată activităţilor de intervenţie şi salvare pentru subteran, în concurs înscriindu-se cinci echipe de salvatori: Mina Lonea, Mina Livezeni, Mina Vulcan şi Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv echipa salvatorilor din cadrul Societăţii Naţionale a Sării – Salina Praid. Cele cinci echipe de salvare subterană înscrise în concurs au avut de parcurs un traseu care a presupus un scenariu inspirat dintr-o accident recent care a avut loc în Valea Jiului.

Cea de-a doua zi a concursului a fost rezervată secţiunii de salvare de suprafaţă, la start fiind prezente opt echipe de salvatori. Patru dintre acestea sunt parte din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni. Ceilalţi salvatori înscrişi în concurs sunt de la Metrorex București, Falck Fire Services–OMV Petrobrazi Ploieşti, Fireproof Team Ploiești – Petrotel Lukoil şi Arcelor Mittal Galaţi.

Locul I la secțiunea de salvare subterană a fost obţinut de Mina Lonea, podiumul fiind completat de Mina Lupeni – Locul II şi Mina Vulcan – Locul III. Pe locurile IV şi V s-au clasat Mina Livezeni, respectiv echipa de salvatori a Salinei Praid.

Pentru secţiunea de salvare de suprafaţă, la finalul concursului clasamentul a fost următorul: Locul I – Fireproof Team Ploiești – Petrotel Lukoil, Locul II – Falck Fire Services–OMV Petrobrazi Ploieşti, Locul III – Arcelor Mittal Galaţi și mențiuni pentru echipele: Metrorex București, Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Rovinari și Electrocentrale Turceni.

În deschiderea ediţiei a X-a a concursului au luat cuvântul dr. ing. George Artur Găman, preşedinte ASMS şi director general al INCD INSEMEX Petroşani, respectiv dr. ing. Nicolae Voinoiu, directorul Direcţiei Control, Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul Inspecţiei Muncii. Pe lângă reprezentanţii INSEMEX, ASMS şi cei ai conducerii Inspecţiei Muncii, la deschiderea celei de-a doua zi a concursului au fost prezenţi şi Mircea Bobora – preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara,  Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul judeţului Hunedoara, precum şi  prof.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rector al Universităţii din Petroşani.