Valea Jiului susține reluarea investițiilor la drumul spre Herculane. Semnează și tu petiția !

Home Administrație Valea Jiului susține reluarea investițiilor la drumul spre Herculane. Semnează și tu petiția !
Valea Jiului susține reluarea investițiilor la drumul spre Herculane. Semnează și tu petiția !

Un comitet de inițiativă format din primarii celor șase localități ale Văii Jiului, respectiv Dănuț Buhăescu – primarul orașului Uricani, Lucian Resmeriță – primarul municipiului Lupeni, Gheorghe Ile – primarul municipului Vulcan; Nicolae Dunca – primarul orașului Aninoasa, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Vasilică Jurca – primarul orașului Petrila, cărora li s-au alăturat rectorul Universității din Petroșani – prof.univ.dr,ing. Radu Sorin, directorul Apa Serv Valea Jiului – Costel Avram, directorul INCD INSEMEX – dr.ing. George Artur Găman, oamenii de afaceri Emil Părău, Cristian Tamaș, Sorin Apostu, Constantin Dicu, Costel Stancu, consilierii județeni Maria Ivăniși, Alina Dunca, Doinița Maria Bălănesc, Ion Hirghiduși, Petru Hodor și jurnaliștii Ionuț Drăgotesc – director Mondo TV, Cornel Pintea – director Kapital TV, Tiberiu Vințan – director Exclusiv Media, Cătălin Docea – director Ziarul Văii Jiului și Marius Mitrache – director Cronica Văii Jiului, au lasat astăzi o acțiune civică prin care-și propun să adune cât mai multe semnături din partea cetățenilor din Valea Jiului care doresc să susțină, la rândul lor, demersurile privind convingerea Guvernului României cu privire la importanța acestui drum în dezvoltarea economiei și turismului din regiunea Văii Jiului.

Documentul a fost prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Universitatea din Petroșani, eveniment la care au fost prezenți majoritatea inițiatorilor.

”Având în vedere restructurarea industriei extractive din regiunea Valea Jiului, dar și potențialul turistic al zonei, a cărui punere în valoare este dependentă de dezvoltarea infrastructurii de acces și trasport, respectiv a rețelelor de drumuri (inclusiv alpine), Comitetul de inițiativă civică fomat din reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai mediului de afaceri, ai societății civile lansează prezenta acțiune civică pentru susținerea reluării investițiilor la modernizarea drumului național DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane. Considerăm că de finalizarea acestui obiectiv depinde, în mare parte, dezvoltarea sectorului turistic și a sectorului economic local, dar și posibilitatea creării de noi locuri de muncă în regiunea Văii Jiului. Prezentul comitet de inițiativă, având suportul cetățenilor din localitățile Văii Jiului care subscriu și susțin acest demers civic,  solicităm Guvernului României să dispună cuprinderea în Bugetul de Stat pentru anul 2018 a sumelor necesare și, implicit, să dispună reluarea lucrărilor de construcție și modernizare a DN 66A Câmpu lui Neag – Băile Herculane, până la finalizarea integrală a acestui obiectiv regional de importanță strategică. Considerăm că viitorul economic și social al Văii Jiului, bazat într-o importantă măsură pe dezvoltarea turismului în regiune, justifică în mod categoric o astfel de investiție pe care statul român are obligația să o realizeze pentru cetățenii din Valea Jiului, dar și pentru cei care ne vor putea vizita, ca turiști, motiv pentru care apreciem demersul nostru civic ca fiind unul pe deplin justificat”, se arată în documentul care va fi transmis Primului Ministru Mihai Tudose, împreună cu semnăturile susținătorilor.

Inițiatorii acestei acțiuni civice speră că prin cele câteva zeci de mii de semnături pe care și le-a propus să le strângă în zilele următoare, să convingă Guvernul să cuprindă în Bugetul de Stat pentru anul 2018 sumele necesare pentru reluarea acestei importnte investiții de infrastructură rutieră din Valea Jiului.

”Le mulțumesc tuturor colegilor primari din Valea Jiului, domnului rector al Universității din Petroșani, reprezentanților mediului de afaceri, ai societății civile și presei pentru că s-au alăturat fără rezerve acțiunii civice pe care am inițiat-o pentru a demonstra Guvernului României ceea ce eu spun de mai bine de 10 ani de zile și anume că Uricaniul și toată Valea Jiului are nevoie de finalizarea DN 66A Câmpu lui Neag-Băile Herculane. Le mulțumesc, în același timp, domnului președinte al Consiliului județean Hunedoara – Mircea Bobora, domnului deputat Laurențiu Nistor și domnului senator Cristian Resmeriță pentru că ne sunt alături și pentru că deja au demonstrat că au un cuvânt greu de spus în fața Guvernului și pe acest subiect foarte important pentru noi toți. Invit cetățenii orașului Uricani, ai Văii Jiului și pe toți cei care cred în necesitatea reluării și finalizării lucrărilor la acest drum, să semneze petiția pe care am decis să o adresăm Guvernului României. În acest scop, îi invit la sediul Primăriei din Uricani sau la oricare din celelalte primării din Valea Jiului. Cu toții avem nevoie de drumul Uricani-Băile Herculane !”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani, promotor al acestui demers.

La rândul său, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că ”după întâlnirea de astăzi, am convingerea că noi, primarii, împreună cu mediul de afaceri, mediul academic, cu sprijinul presei şi cu efortul susţinut al întregii comunităţi din Valea Jiului putem să sensibilizăm Guvernul României pentru a aloca fondurile necesare continuării lucrărilor la drumul Uricani – Herculane, un drum de o foarte mare importanţă pentru Valea Jiului. Pentru aceasta este nevoie să strângem semnături, iar tabelul îl puteţi găsi la poarta primăriei, începând de mâine.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță este ferm convins că acest demers, căruia i se vor alătura și susținerea parlamentarilor din regiune, dar și promisiunea deja lansată de premierul Mihai Tudose la ultima sa vizită în județul Hunedoara că guvernul va găsi soluții pentru refinanțarea acestui proiect, constituie tot atâtea garanții că drumul Uricani-Băile Heculane se va realiza. ”Atunci când este vorba de proiecte importante pentru Valea Jiului trebuie să ne dăm cu toții mâna, numai așa putem să facem lucrurile să meargă înainte. Acest proiect este vital pentru noi, pentru Valea Jiului. Noi avem nevoie de această deschidere. Trebuie să înțelegem că turiștii, investitorii nu vor veni în Valea Jiului dacă nu le putem oferi aceste căi de acces ca să ajungă cu ușurință în orice colț al țării. Turiștii sunt o sursă de venit pentru Valea Jiului, iar cu acești bani noi reușim să dezvoltăm aceste comunități. Scopul nostru este să fim pe lista de investiții a Guvernului României”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Cu aceeași încredere privesc acest demers și viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu (prezent la conferința de presă de astăzi), primarul orașului Uricani, Nicolae Dunca sau primarul orașului Petrila, Vasilică Jurca.

Pentru omul de afaceri Emil Părău, această acțiune civică constituie un prim pas într-o nouă abordare a problemelor Văii Jiului și a soluțiilor pentru acestea: ”Mă bucur să văd că, în sfârșit, toți primarii Văii Jiului, oamenii politici și aleșii locali, mediul academic și cel de afaceri, dar și mass-media fac front comun pentru un demers din care vor câștiga în primul rând cetățenii Văii Jiului, care vor putea avea, odată cu finalizarea acestui drum, o nouă șansă la dezvoltare”. Emil Părău crede că deschiderea acestui drum poate aduce, în scurt timp, cel puțin 500 de noi locuri de muncă, sigure și permanente, numai în sectorul turismului. Optimismul său este împărtășit și de ceilalți oameni de afaceri prezenți astăzi la startul acestei acțiuni civice. „Sunt convins 99% că dacă vom strânge peste 50.000 de semnături acest drum se va face spre Herculane. În acest fel vom face și noi presiune pe guvernanți și vor lua în seamnă aceste semnături. Apoi, trebuie să se știe că acest drum există și la ora actuală. Este un drum făcut în anul 1984, ca drum forestier. De atunci el a fost folosit. Sigur că sunt ONG-uri care nu vor să se facă nimic și care spun că acest drum va străbate singura zonă virgină din Europa. Adevărul este că nu este vorba nici pe departe de așa ceva. Acest drum nu va influența în mod negativ nici înmulțirea animalelor. Datorită acestui drum nu s-a mai făcut braconaj deloc în acea zonă. În plus, el este singurul drum longitudinal din Europa, pleacă de-a lungul munților de la Herculane până la Voineasa. Cert este că este imposibil să nu se țină cont de atâtea semnături. Tot noi trebuie să facem ceva, putem face lucruri mari, dar împreună”,  a mai spus omul de afaceri Emil Părău.

De asemenea, Costel Avram, directorul general al Apa Serv, explică faptul că este evident pentru orice om de bună credință că această investiție poate fi una hotărâtoare pentru relansarea economică a Văii Jiului. ”M-am alăturat comitetului de inițiativă alcătuit din primarii Văii Jiului, reprezentanți ai comunității de afaceri, ai societății civile, consilierilor județeni și mass-media, în acțiunea civică prin care dorim să demonstrăm Guvernului României că în Valea Jiului, comunitatea locală își dorește reluarea lucrărilor la drumul Uricani-Băile Herculane. Mă bucur că acestui demers civic i-au subscris deja oameni al căror punct de vedere este unul cu greutate. Personal, cred că zeci de mii de oameni din Valea Jiului vor semna pentru ca această investiție să fie introdusă de Guvern pe lista investițiilor publice finanțate în Bugetul de Stat pentru anul 2018. Personal, m-am angajat să strîng cel puțin 3000 de semnături pentru susținerea reluării lucrărilor la drumul Uricani-Câmpu lui Neag. Vă invit să fiți alături de grupul de inițiativă și să vă puneți semnătura pe documentele acestui demers civic foarte imprtant pentru noi toți”, a declarat Costel Avram.

Cetățenii care doresc să se alăture acestei acțiuni civice și să-l sprijine, prin semătura lor, vor putea face acest lucru, începând de marți, 14 noiembrie, la sediul fiecăreia dintre primăriile din Valea Jiului sau pe tabelele disponibile la oricare dintre membrii grupului de inițiativă.