EURODIET: ”Partea dramatică a relației dintre diabet și obezitate”

Home Stiri la zi EURODIET: ”Partea dramatică a relației dintre diabet și obezitate”
EURODIET: ”Partea dramatică a relației dintre diabet și obezitate”

Se consideră că actuala epidemie de obezitate reprezintă una din amenințările globale. Avertizarea vine în contextul în care supraponderea/obezitatea afectează peste 4 miliarde de persoane, iar diabetul zaharat, consecința directă a obezității, se apropie rapid de jumătate de miliard.

”Partea dramatică a relației dintre diabet și obezitate este reprezentată de faptul că diabetul era asociat, de regulă peste 40-50 de ani, persoanelor supraponderale sau obeze. În ultimii 20 de ani însă, din pacate, acest tip de diabet apare din ce in ce mai frecvent la copiii și adolescenții supraponderali, al caror număr este din păcate din ce în ce mai mare, înregistrând o creștere de aproximativ 2,3% pe an. Mai mult, 1 din 7 nașteri este afectată de diabetul gestațional iar 1 din 10 femei are diabet”, se arară într-un articol infomativ al companiei europene de nutriție, Eurodiet.

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, eveniment inițiat de Federația Internațională de Diabet, cu sprijinul OMS. Tema din acest an este „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul diabeticilor se va dubla din nou în următorii 20 de ani. Iar până în 2050, am putea ajunge la un miliard de bolnavi de diabet.

Diabetul de tip 2, cea mai răspândită formă, se poate preveni în multe cazuri. Un stil de viață sănătos, o dietă adecvată și activitatea fizică regulată scad mult riscul de diabet de tip 2. Un risc care crește însă odată cu numărul de kilograme.