Noul regulament antidumping și anti-subvenții al UE, în favoarea economiei românești

Home Economie Noul regulament antidumping și anti-subvenții al UE, în favoarea economiei românești
Noul regulament antidumping și anti-subvenții al UE, în favoarea economiei românești

Noul regulament antidumping și anti-subvenții al Uniunii Europene adoptat, miercuri, la Strasbourg, de Parlamentul European (PE) va juca un rol crucial în susținerea industriilor europene în fața practicilor neloiale de pe piața globală, inclusiv în favoarea economiei românești, susține deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), vicepreședinte al Comisiei de Comerț Internațional (INTA) a PE.

”PE a votat astăzi modificarea legislației europene antidumping și anti-subvenții. Această modificare joacă un rol crucial în susținerea pe care UE trebuie să o acorde industriilor din statele membre. Ne confruntăm deseori cu situații în care partenerii comerciali globali subvenționează anumite produse industriale și sectoare întregi mai ales în acele economii în care proprietatea de stat este încă predominantă în industrie. Astfel, piața liberă este distorsionată, concurența devine neloială, iar companiile europene au de suferit. Protecția pe care UE trebuie să o asigure industriei europene nu trebuie confundată cu protecționismul. UE este promotor dedicat al comerțului liber, susține sistemul multilateral reglementat de OMC. Cu toate acestea, atunci când apare pericolul sau chiar practica dumpingului, UE trebuie să intervină. Noul regulament introduce o nouă metodă de calcul pentru marjele de dumping. Această metodă este neutră vizavi de partenerii noștri comerciali pe plan global, nicio țară nefiind vizată în mod special”, afirmă deputatul european al UDMR în explicația de vot pentru adoptarea modificărilor la regulamentul UE.  Partenerii comerciali ai UE care apelează la metoda dumpingului vor putea fi identificați ușor, pentru că acolo unde proprietatea de stat în economie este semnificativă, acolo subvențiile acordate de guverne pot să ia cele mai diverse forme, dar ele reprezintă un avantaj neloial în detrimentul producătorilor din UE.

”Noul regulament este foarte important pentru România, care este unul dintre statele membre ale UE cu o pondere importantă a industriei în cadrul economiei proprii. Noul regulament antidumping înseamnă pentru economia românească o șansă pentru păstrarea a locurilor de muncă și o perspectivă pentru crearea de noi locuri de muncă”, a subliniat Iuliu Winkler în explicația sa. De altfel, deputatul european și-a exprimat în repetate rânduri convingerea cu privire la faptul că țara noastră România are nevoie de o politică consecventă de reindustrializare, iar sectorul oțelului și cel al produselor industriei chimice trebuie să fie protejate și la nivel european.

Iuliu Winkler a acționat în cadrul INTA pentru un regulament antidumping și anti-subvenție modern și eficient. ”Am promovat mereu ideea că nu putem să acceptăm nepăsători inundarea piețelor europene cu produse provenite din țări care subvenționează producătorii proprii și apelează la tactici neloiale. Fiecare țară trebuie să fie beneficiara comerțului global, dar acest lucru se poate întâmpla doar dacă toată lumea respectă același set de reguli. Noul regulament protejează producătorii din România împotriva practicilor ilegale. Acum, când ne aflăm la doar câteva săptămâni de la cea de a XI-a Conferință Ministerială a OMC care se va desfășura în prima parte a lunii decembrie la Buenos Aires (Argentina),  PE trebuie să se manifeste pe deplin ca promotor al comerțului global bazat pe reguli în cadrul Sistemului Comercial Multilateral sub egida OMC”, a afirmat Winkler la finalul sesiunii de voturi de miercuri de la Strasbourg.