”Revoluția fiscală” a Guvernului Tudose pune în pericol investițiile publice din 2018 și la Petroșani

Home Administrație ”Revoluția fiscală” a Guvernului Tudose pune în pericol investițiile publice din 2018 și la Petroșani

Noile prevederi ale Codului Fiscal aprobat de Guvernul Mihai Tudose prin Ordonanță de Urgență riscă să aducă primăriile din orașele mici și mijlocii în pragul falimentului. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a ținut să informeze opinia publică asupra impactului pe care noile prevederi fiscale îl vor avea asupra Bugetului local al acestei localități. ”Impactul măsurilor fiscale adoptate de Guvern va fi unul devastator pentru municipiul Petroșani. Practic, în termeni financiari, reducerea impozitului pe venit care constituie principala sursă de constituire a veniturilor la bugetul local, va lăsa Primăria Petroșani fără 6 milioane de lei noi (echivalentul a 60 de miliarde de lei vechi) ceea ce însemană o treime din bugetul total al localității noastre. Practic, fără acești bani, în anul 2018 nu vom mai putea face nici un fel de investiții publice, nu vom mai putea angaja nici alte proiecte noi de investiții și, ceea ce este și mai grav, nu vom putea finaliza nici măcar proiectele deja începute”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi într-o conferință de presă susținută astăzi la Petroșani.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi explică și motivele îngrijorărilor sale și ale majorității primarilor de orașe mici și mijlocii din România. ”Practic, acest impozit pe venit practic constituie cea mai importantă sursă de venit la bugetul local al autorităților publice. El are o pondere de 41,6%, din valoarea celor 16 % cât plătește fiecare salariat impozit pe venit. În momentul în care acest cota de impozit scade de la 16 % la 10 %, din calculele pe care le-am făcut, impactul pe bugetul local de la Petroșani, dar cred că e valabil și la celelalte unități administrativ teritoriale, va fi undeva între 35-37 %. Adică un minus de mai mult decât o treime la capitolul de venituri în bugetul public al municipalității.  În cifră absolută, la Petroșani e vorba de aproximativ 6 milioane de lei noi, sumă echivalentă cu întregul buget pe care-l avem alocat, spre exemplu, în 2017, pentru investiții.  Prin intrarea în vigoare a acestei modificări fiscale, practic ni se taie 60 de miliarde de lei vechi, iar în aceste condiții noi vom fi în imposibilitatea de a mai face vreo investiție nouă, dar suntem și în imposibilitatea de a mai finanța și a continua lucrările de investiții în derulare. Pentru alte primării, situația este însă și mai gravă, ea putând duce chiar la faliment”, explică primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta arată că investiții importante precum modernizarea Spitalului de Urgență, reabilitarea Muzeului Mineritului, construcția grădiniței ”IG Duca”, investițiile de la școli sau modernizarea drumului spre Dâlja vor fi blocate, pentru că Primăria nu va mai dispune de fondurile necesare pentru cofinanțarea acestora.

Pentru ca lucrurile să nu degenereze spre astfel de situații, în opinia primarului municipiului Petroșani, guvernul ar trebui să proroge prevederile ordonanței de urgență privind măsurile fiscale anunțate, cu un an sau doi, până la găsirea unor soluții corecte și coerente privind compensarea efectelor negative asupra bugetelor locale. ”Deocamdată, Primul Ministru a făcut doar niște promisiuni că Guvernul va aloca bani în compensare pentru administrațiile locale. Nu a precizat însă și cum o va face, pe ce criterii și în ce cuantum. O compensare reală ar fi majorarea cotei defalcate din impozitul pe venit acordată bugetelor locale, undeva la minim 70%. Ori, până acum, premierul a făcut o propunere de majorare cu doar circa 2%”, spune Tiberiu Iacob Ridzi.

Pentru a nu ajunge într-o situație limită și pentru a nu pune în pericol funcționarea Administrației locale de la Petroșani în anul 2018, primarul Tiberiu Iacob Ridzi are deja în vedere luarea câtorva măsuri menite să păstreze pe linia de plutire activitatea administrației pe care o conduce. ”Există două modalități de acțiune, pe care le analizăm în acest moment, împreună cu economiștii din echipa Primăriei. Una vizează reducerea la minim a cheltuielilor materiale pentru funcționarea Primăriei și o reducere a cheltuielilor de salarizare a personalului. În paralel, probabil vom fi nevoiți să luăm și măsura unei ușoare ajustări a nivelului unora dintre taxele și impozitele locale. Nu va fi o creștere semnificativă, estimăm undeva la 5-7 % creștere pentru anumite taxe, ceea ce înseamnă un efort financiar minim pentru cetățeni, dar un venit important pentru echilibrarea bugetului local”, explică primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta arată de asemenea că, în ultimii 10 ani, deși legea a permis majorarea taxelor și impozitelor locale, la Petroșani nivelul acestora a fost menținut în tot acest timp la cota minimă admisă.

Toate aceste scenarii sunt în analiză, dar o decizie trebuie luată în cel mai scurt timp, aceasta urmând a fi adusă și la cunoștința opiniei publice.