Ziua Patrimoniului UNESCO în județul Hunedoara

Home Cultură Ziua Patrimoniului UNESCO în județul Hunedoara
Ziua Patrimoniului UNESCO în județul Hunedoara

Astăzi, 16 noiembrie, este sărbătorită în România, Ziua Patrimoniului UNESCO.

Județul Hunedoara este singurul din țară care are trei situri recunoscute UNESCO. Cu prilejul Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, Consiliul Județean Hunedoara a organizat și un eveniment festiv, la care au luat parte instituțiile implicate în coordonarea și promovarea celor trei situri: cetățile dacice din Munții Orăștiei, Geoparcul Țara Hațegului și Rezervația Biosferei Retezat.

Specialiștii le-au vorbit celor prezenți despre importanța ariilor incluse în patrimoniul UNESCO, despre realizări, dar și despre problemele cu care se confruntă în administrarea siturilor UNESCO.

Ședința festivă a fost condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar printre vorbitori s-au numărat: Vladimir Brilinsky – administratorul sitului Sarmizegetusa Regia, prof. dr. Ovidiu Ghitta – decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, prof. dr. Gelu Florea – coorodonatorul șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, prof. univ. Alexandru Andrășanu de la Universitatea București – manager al Geoparcului Țara Hațegului, Zoran Acimov – directorul Parcului Național Retezat, Fabius Kiszely – prefectul Județului Hunedoara.

Printre invitații de marcă ai evenimentului s-a numărat și Caroline Fernolend, managerul Fundației Mihai Eminescu Trust de la Viscri, care a vorbit despre păstrarea identității, a valorilor și moștenirii culturale, despre importanța pe care o au turismul și tradițiile locale în dezvoltarea comunității.

Invitat special al evenimentului a fost taragotistul Pera Bulz din comuna Vața de Jos, care deține titlul de tezaur uman viu din patrimoniul UNESCO.