Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja a beneficiat de investiții semnificative și trebuie să devină un pol de dezvoltare pentru municipiul Lupeni”

Home Administrație Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja a beneficiat de investiții semnificative și trebuie să devină un pol de dezvoltare pentru municipiul Lupeni”
Lucian Resmeriță: ”Stațiunea Straja a beneficiat de investiții semnificative și trebuie să devină un pol de dezvoltare pentru municipiul Lupeni”

În ultimii ani stațiunea turistică Straja Lupeni a devenit una dintre cele mai atractive destinații montane din România, în mod special în sezonul de iarnă. Pentru a ajunge însă aici, atât investitorii locali dar mai ales autoritățile publice locale din Lupeni au atras finanțări semnificative pentru modernizarea infrastructurii turistice. Numai în acest an, au fost atrase fonduri de câteva zeci de milioane de lei de la Ministerul Turismului, bani cu care au fost achiziționate tunuri de zăpadă, s-a montat un nou telescaun și au fost efectuate reparații la toate instalațiile de transport cu cablul ale administrației locale. În plus, cu fonduri de la Consiliul județean, în acest an a fost introdusă și canalizarea în toată zona turistică Straja, iar cu bani de la bugetul local a fost realizat un nou sistem de taxare pentru parcările auto în această zonă.

Urmare a tuturor acestor investiții, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță este convins că poate garanta oricărui turist care va alege Straja ca destinație de vacanță în acest sezon de iarnă că alegerea făcută va fi una excelentă. ”În Straja avem în acest moment amenajate un număr de 12 pârtii pentru schi și snowboard, fiecare dintre acestea fiind dotate cu instalații de transport pe cablu, cu tunuri de zăpadă artificială, cu ratrakuri pentru bătut zăpada iar unele și cu iluminat pentru amatorii de schi în nocturnă”, arată primarul Lucian Resmeriță.

Mai mult, acesta este convins că, dacă anul trecut au mai existat unele disfuncționalități, după reparațiile făcute, în noul sezon de iarnă toate instalațiile aflate în administrarea Primăriei Lupeni vor fi funcționale pe tot parcursul sezonului. Asta înseamnă că schiorii vor putea schia pe un areal foarte vast, din vârful Straja și până la stația de plecare a telegondolei, de la baza muntelui, aproape de centrul municipiului Lupeni. ”Ne propunem și am convingerea că vom și reuși ca, la startul oficial al sezonului de schi, undeva în jurul datei de 20 decembrie, inclusiv pârtia de sub telegondolă să fie funcțională”, spune Lucian Resmeriță.

Autoritățile publice locale de la Lupeni vor acorda o aenție aparte, în această iarnă, organizării și reglementării parcărilor și a accesului auto în zona satului de vacanță din Straja. Va exista un sistem modern de parcare, cu tarife diferențiate pentru cei care aleg să lase mașina la baza muntelui, respectiv pentru cei care vor să urce până sus în stațiune cu autoturismul propriu. În zona cabanelor, circulația va fi însă restricționată, astfel încât pe primul plan să fie pusă siguranța turiștilor.

În altă ordine de idei, primarul municipiului Lupeni apreciază că, după ce stațiunea Straja a beneficiat de investiții semnificative care au adus turiști în zonă, a venit momentul ca acest obiectiv să devină și un pol de dezvoltare pentru municipiul Lupeni. În acest sens, primarul Lucian Resmeriță spune că, din acest an, legea și ordinea vor domni la Straja, din toate punctele de vedere. ”Straja este singurul domeniu de activitate din orașul nostru prin care putem atrage bani frumoși din afara Văii Jiului, lucru care poate genera acea plusvaloare care să aducă beneficii tuturor celor care-și desfășoară activitatea în Straja și, în aceași timp, să alimenteze și Bugetul local. Avem în acest moment 265 de cabane în Straja și o capacitate de cazare de 4000 de turiști/zi. De datele de la ITM am aflat însă că statistica forței de muncă din zona Straja ne indică un număr mult mai mic de angajați decât cel care operează efectiv în spațiile de cazare. Nu vom mai tolera astfel de situații. Nu vom permite să se mai lucreze la negru în Straja și, în acest sens, zi de zi, vom face controale pentru ca toată lumea să lucreze legal și să plătească cotele de impozite cuvenite, astfel ca din activitatea de la Straja să câștige toat lumea: turiștii – în primul rând, administratorii de cabane, salariații dar și Primăria municipiului Lupeni. În acest fel vom putea face și alte investiții la Straja, astfel încât stațiunea să devină atractivă tot timpul anului și să devină într-adevăr acel necesar pol de dezvoltare economică pentru municipiul Lupeni”, mai arată primarul Lucian Resmeriță.