Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR, citită în plenul Parlamentului

Home Politică Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR, citită în plenul Parlamentului
Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR, citită în plenul Parlamentului

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și USR împotriva Guvernului Tudose și intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” a fost citită luni în plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

Moțiunea de cenzură a fost prezentată de deputatul liberal Dan Vîlceanu.

PNL și USR au depus vineri, la Parlament, moțiunea de cenzură. Moțiunea este semnată de 148 de parlamentari PNL, USR, PMP și de deputații neafiliați Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin.

PNL și USR solicită, prin moțiunea de cenzură „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru a se opri „distrugerea economiei”, „atacul la Justiție” și scoaterea României din Uniunea Europeană. „Actuala guvernare PSD-ALDE a reușit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale — de la sănătate și educație, la fiscalitate, justiție sau infrastructură. În mai puțin de un an, guvernarea PSD-ALDE a aruncat la coșul de gunoi promisiunile făcute în campanie și, odată cu ele, speranțele românilor într-un trai mai bun”, susțin semnatarii moțiunii.

Potrivit documentului, „beneficiile unei creșteri economice substanțiale au fost anulate de măsurile populiste și haotice luate în economie de cuplul de economiști de renume mondial Dragnea — Tudose împotriva mediului de afaceri și a contribuabililor onești din această țară”.

Programul de guvernare a fost „o iluzie”, iar actuala guvernare a devenit „ilegitimă prin minciună”, afirmă parlamentarii PNL și USR.

Conform acestora, Liviu Dragnea și Mihai Tudose au mințit angajații din sectorul public cu creșteri salariale de 25% care se dovedesc a fi „praf în ochi” și nu au spus nimic în campania electorală despre mutarea contribuțiilor sau de „furtul de proprietate declanșat din Pilonul II de pensii”.

Semnatarii moțiunii adaugă că actuala guvernare a „bulversat” pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal. Parlamentarii PNL și USR susțin totodată că actuala guvernare a eliminat plafonarea contribuțiilor sociale, a plafonat indemnizațiile pentru creșterea copilului, a reintrodus supraacciza la carburanți, a majorat taxarea contractelor part-time.

Ei mai susțin că Liviu Dragnea „insistă” să atace independența Justiției. „Domnule Dragnea, ar fi bine să înțelegeți că românii nu acceptă și nu vor accepta să dea liber la furat din bani publici prin companii cu acțiuni la purtător, după modelul de grup infracțional organizat Tel Drum, în spatele cărora sunt ascunse domenii imobiliare personale impresionante, anchetate de procurorii din România, Uniunea Europeană sau America de Sud. Domnule Dragnea, cu cât insistați să atacați independența Justiției, cu atât îi veți convinge pe tot mai mulți că, în realitate, urmăriți doar închiderea propriilor dosare penale, iar demersul dumneavoastră va fi sortit eșecului. Ideea că PSD realizează o presupusă ‘reformă în Justiție’ este echivalentă cu un nonsens, e ca și cum hoții strigă hoții„, se menționează în document.

Potrivit acestuia, dacă există un „stat paralel” acesta este patronat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. „Dacă există un stat paralel, domnule Dragnea, domnule Tăriceanu, acela este cu certitudine patronat de dumneavoastră. Este statul în care domnesc hoția și înșelăciunea, statul în care nu dumneavoastră trebuie să fiți în slujba poporului, ci poporul și instituțiile statului trebuie să vă fie supuse și obediente. Domnule Dragnea, statul paralel este cel pe care dumneavoastră îl puneți la cale, statul în care liderul partidului de guvernare este acuzat de organizarea unui grup infracțional, iar tripleta odioasă Florin Iordache — Eugen Nicolicea — Șerban Nicolae conduce asaltul la instituțiile judiciare pentru schimbarea șefilor de parchete și închiderea dosarelor dumneavoastră penale”, mai spun semnatarii.

Parlamentarii PNL și USR completează că demiterea Guvernului trebuie să ducă imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat „haosul” fiscal și să oprească „atacul” la independența Justiției.

Semnatarii moțiunii de cenzură solicită și promovarea unui buget de stat pentru anul 2018 cu o pondere semnificativă a investițiilor și cu un nivel al deficitului substanțial sub 3%, precum și reformarea instituțiilor și companiilor care gestionează aceste investiții publice.

Ei cer și abandonarea oricăror proiecte de natură să afecteze independența Justiției ori menite să dilueze sau să dezincrimineze infracțiuni, iar Parlamentul, într-o colaborare instituțională cu Consiliul Legislativ, „să pună ordine” în legislație. „Vă cerem, prin urmare, să votați prezenta moțiune de cenzură cu responsabilitate. Vă cerem să vă gândiți la ceea ce ar fi trebuit să fie exercițiul guvernării și cât de departe este față de ceea ce le-ați spus oamenilor atunci când le-ați cerut votul. Nu sunteți nici parlamentarii lui Dragnea, nici ai lui Tudose, nu sunteți proprietatea politică a vreunui baron ori grup de interese. (…) Vă îndemnăm să votați pentru adoptarea acestei moțiuni de cenzură și retragerea încrederii acordată Guvernului Tudose, pentru că știm că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriți distrugerea economiei, încetați atacul la Justiție, nu scoateți România din Uniunea Europeană!”, le transmit parlamentarilor reprezentanții PNL și USR.

Secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran a declarat, luni, la finalul ședinței conducerii Parlamentului, că încă nu s-a stabilit o dată pentru dezbaterea și votul asupra acestei moțiuni.