Seminar regional pentru dezvoltare durabilă în Regiunea Vest

Home Administrație Seminar regional pentru dezvoltare durabilă în Regiunea Vest
Seminar regional pentru dezvoltare durabilă în Regiunea Vest

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului a organizat astăzi, 22 noiembrie 2017, Seminarul Regional “Împreună pentru dezvoltarea durabilă”. Evenimentul a avut loc în Regiunea 5 – Vest, în Timișoara, la Palatul Administrativ, Sala Revoluției și face parte dintr-o serie de întâlniri regionale pe care departamentul și-a propus să le organizeze în fiecare dintre cele 8 regiuni ale României.

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu KISZELY și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu BOBORA, au reprezentat județul la Seminarul Regional “Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, eveniment desfășurat la Timișoara. Acțiunea a fost concepută pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României din 2008. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Secretariatului General al Guvernului și a fost prezidat de coordonatorul acestuia, Consilierul de Stat László Borbély.

La dezbatere au participat principalii actori implicați în implementarea Strategiei (instituții guvernamentale, autorități locale și județene, ONG-uri, mediu academic, mediu de afaceri).

”Anul 2017 este emblematic pentru viitorul României, întrucât se începe revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României, practic stabilirea cadrului instituţional pentru implementarea obiectivelor Agendei 2030, ce are în vedere adoptarea unui document care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile”, a declarat Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara.

La dezbaterea de la Timișoara au fost prezentate obiectivele de dezvoltare durabilă pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiției și protejarea planetei până în anul 2030. ”Împreună pentru dezvoltarea durabilă” este conceptul gândit de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă într-o ambițioasă încercare de a reuni la masa discuțiilor toți actorii importanți implicați în acest vast domeniu, deoarece Dezvoltarea Durabilă are ca unul dintre obiective reducerea inegalităților dintre regiunile țării, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o strânsă colaborare între București și regiunile țării.

László Borbély, Consilier de Stat și Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a prezidat sesiunea de dezbateri, iar intervenția lui a fost legată de implementarea Agendei 2030 la nivel global, demersuri UE și naționale până la momentul actual: ,,Fără ajutorul tuturor segmentelor societății, fără o instituționalizare și la nivel local al implementării Agendei 2030, nu vom putea atinge masa critică necesară pentru a face o schimbare durabilă. Revizuirea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă este doar primul pas. Implementarea acesteia este partea cea mai importantă care va face diferența. Este o perioadă foarte importantă pentru România, deoarece, privind implementarea Agendei 2030, ne-am angajat să prezentăm Raportul Național Voluntar din iulie 2018. În 2019, România va deține Președenția Uniunii Europene. Va fi un an important la nivel global și la nivelul Uniunii Europene, pentru că atunci se va finaliza un raport și un document de referință privind implementarea Agndei 2030. Prioritatea României va fi legată de dezvoltarea durabilă și implementarea Agendei 2030,  acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înființat acest departament’’ – a mai declarat László Borbély.