Noul primar al Devei, ales vicepreședinte regional al Ligii Aleșilor Locali din PNL

Home Politică Noul primar al Devei, ales vicepreședinte regional al Ligii Aleșilor Locali din PNL
Noul primar al Devei, ales vicepreședinte regional al Ligii Aleșilor Locali din PNL
Sute de primari, consilieri județeni și consilieri locali ai PNL sau reunit sâmbătă, 25 noiembrie, la Cluj Napoca, unde a avut loc reuniunea Ligii Aleșilor Locali ai Partidului Național Liberal.
La întâlnire a participat președintele PNL, domnul Ludovic Orban, primari, viceprimari,consilieri județeni și consilieri locali ai PNL din întreaga țară. La reuniunea de sâmbătă, de la Cluj-Napoca, au participat 975 de delegați, care au ales structura de conducere a Ligii Aleșilor Locali a Partidului Național Liberal.
Aceștia l-au desemnat în funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali ai PNL e președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur. Județul Hunedoara va fi reprezentat în forul de conducere al acestei ligi a aleșilor locali din PNl de noul primar al municipiului Deva, președintele interimar al organizației Deva a PNL, Florin Oancea. Acesta urmează să îndeplinească fubncția de vicepreședinte regional, cu responsabilitatea coordonării județelor Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin. 
În urmă cu câteva zile, și la nivelul județului Hunedoara a fost constituită Liga Aleșilor Locali ai PNL, în funcția de președinte fiind desemnat Mihai Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Prezent sâmbătă la Cluj, unde a participat la Congresul pentru desemnarea noilor membri care vor face parte din Liga Aleșilor Locali ai PNL, președintele PNL Ludovic Orban a spus că trebuie depășită metoda în care banii necesari pentru dezvoltarea unei comunități stau ‘în pixul’ unei anumite persoane din conducerea centrală. „Trebuie să gândim, până la urmă, un mecanism de finanțare în care comunitățile locale, primarii, aleșii locali să nu mai trebuiască să stea cu mâna întinsă la Guvern, să poată avea cu adevărat resursele necesare. Iar dacă nu au resursele necesare, vă spun sincer, nu mi se pare normal ca banii cetățenilor români, plătiți din taxe și impozite, care sunt destinați susținerii proiectelor de investiții în comunitățile locale, să stea în pixul unuia precum Paul Stănescu, sau cum era înainte, mâna dreaptă a lui Dragnea, și care să îi distribuie efectiv cum vor mușchii lor. Vremea în care ‘banii stau în pixul meu’, de pe vremea lui Năstase, trebuie să înceteze”, a spus liderul liberal, citat de Agerpres.

Acesta consideră că și fondurile destinate dezvoltării locale pot fi alocate pe un principiul asemănător celui prin care se acordă finanțări europene. „Trebuie să identificăm mecanisme obiective, exact ca pe fondurile europene, în care primarii și autoritățile locale să nu mai fie umilite atunci când solicită finanțare pentru proiecte care sunt în beneficiul comunităților. Toate lucrurile acestea sunt în beneficiul cetățeanului”, a mai spus Orban.

În discursul său, adresat celor aproape o mie de delegați care au participat la congres, Orban a susținut că s-a ajuns la anumite situații aberante în care autoritățile locale au nevoie să facă drumuri către tot felul de companii de stat, inclusiv pentru a primi negație că au nevoie de aviz de la acea entitate, pentru un proiect. „S-a ajuns în situația în care o autoritate locală nu poate să deruleze un proiect de investiții decât dacă se plimbă, intrând cu capul înainte, în sediile ministerelor și ale altor autorități ale administrației centrale, ale companiilor de stat, pentru a obține avize sau negație de avize. Am ajuns în situația în care trebuie să te duci la diferite entități și instituții, companii de stat ca să îți dea numai negație că nu ai nevoie de avize de la ei. Este absurd”, a precizat Orban.

El a acuzat și faptul că statul obligă autoritățile locale să cheltuiască bani, atunci când derulează o investiție, în relația cu companii precum Apele Române sau Transgaz. „Nu mi se pare normal, când o comunitate locală are un proiect de dezvoltare pe fonduri europene, sau proprii, sau pe fonduri de la bugetul de stat, să se ducă și să i se ceară bani de către statul român ca să deruleze niște proiecte de investiții de la Apele Române până la Inspecția de Stat, de la Transgaz până la mai știu eu ce altă societate, care să jumulească autoritățile locale, să le ia niște bani”, a afirmat Ludovic Orban.