Victimele tragediei miniere din 29 noiembrie 1980 vor fi comemorate la Mina Livezeni

Home Stiri la zi Victimele tragediei miniere din 29 noiembrie 1980 vor fi comemorate la Mina Livezeni

Peste câteva zile se împlinesc 37 de ani de la cea mai mare catastrofă minieră înregistrată în Valea Jiului, în ultima jumătate de secol. Oamenii își amintesc și acum fatidica zi de 29 noiembrie 1980 când, în subteranul Minei Livezeni, două explozii succesive au dus la moartea a 53 de mineri, salvatori minieri şi militari în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite.

Prima deflagraţie s-a produs în seara de 29 noiembrie 1980, prinzând în subteran zeci de mineri. La faţa locului au venit imediat reprezentanţii Combinatului Minier şi ai statului. Salvatorii minieri au intrat în subteran, unde se declarase stare de avarie, şi au fost surprinşi de o altă deflagraţie la fel de puternică.

După 36 de ani, urmașii celor deveniți eroi ai mineritului românesc, îmbracă haine de doliu și vin la monumentul ridicat în memoria victimelor accidentului din 1980 în curstea EM Livezeni, pentru a comemora cumplita tragedie. An de an, acestora li se adaugă reprezentanți ai administrației și sindicatelor din minerit, reprezentanți ai autorităților locale, oameni politici ș.a.

Așa se va întâmpla și anul acesta, când pe data de 29 noiembrie, va avea loc comemorarea victimelor accidentului de la Mina Livezeni din 29 noiembrie 1980. În memoria acestora, la Petroșani, la E.M. Livezeni, se va pune în funcţiune și sirena electrică timp de 1 minut sunet continuu, înaintea ceremoniei de comemorare de miercuri,29.11.2017, ora 10,30.