Expoziție gastronomică, între știință și reenactment, la Castelul Corvinilor

Marți, 28 noiembrie 2017 a avut loc la Castelul Corvinilor, în Bucătăria Garnizoanei, vernisarea expoziției „Gastronomia istorică, între știință și reenactment. Despre obiceiuri culinare în Transilvania medievală”.

Expoziția a fost realizată de către Muzeul Municipal „Ioan Raica” – parte a Centrului Cultural „Lucian Blaga”, în cadrul proiectului cu același nume, având ca parteneri: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şiInstitutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române, cu sediul în Sibiu.

Membrii echipei de proiect sunt arheologi, muzeografi şi istorici medievişti, a căror expertiză este recunoscută în mediul academic, respectiv Beatrice Ciută, (cercetător științific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – coordonator al proiectului), muzeografii, drd. Radu Totoianu şi lect. univ dr. Călin Anghel (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia/Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş), lect. univ. dr. Cosmin Popa-Gorjanu, istoric, dr. Călin Șuteu, conservator-restaurator Alin Cădan, lect. univ. dr. Cornelia Popa-Gorjanu, Alin Tomuș, sociolog (Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), Maria Ţiplic, cercetător științific dr. (Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu).

Obiceiurile culinare din Transilvania medievală vor fi promovate printr-o expoziţie cu două componente complementare (arheologică şi gastronomică). Vor fi valorificate în premieră atât datele documentare referitoare la istoria alimentației și gastronomiei medievale, cât și elementele de cultură materială descoperite în castel și care fac parte din același domeniu.

Publicul prezent a avut ocazia să pătrundă în atmosfera secolelor XIV-XVI, iar studenți ai Facultății de Istorie, din cadrul Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, alături de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara au asigurat partea de reenactment la acest eveniment.

Foto: Primăria Hunedoara