SFATURI EURODIET / Cum suplinim necesarul de Vitamina D în sezonul de iarnă ?

Home Educație SFATURI EURODIET / Cum suplinim necesarul de Vitamina D în sezonul de iarnă ?
SFATURI EURODIET / Cum suplinim necesarul de Vitamina D în sezonul de iarnă ?

În sezonul rece ne bucurăm de mai puțin soare, iar vitamina D, pe care corpul nostru o secretă doar în prezența luminii solare, începe să scadă. Iată cum poți obține suficientă vitamina D din alimentație, fără să fie nevoie de intervenția cu anumite suplimente cu vitamine și minerale.

Vitamina D are un rol esențial în structura sistemului imunitar, iar necesarul zilnic este cuprins între 400 si 800 de mg, în funcție de vârsta, sex și greutate.

Ciupercile

Sunt una dintre cele mai importante surse de vitamina D, pe lângă o mulțime de alte vitamine și minerale. În plus, ciupercile sunt bogate în proteine, așa că le poți consuma de preferat crude sau puțin gătite, în salate sau mâncăruri.

Somon salbatic

Somonul prins în sălbaticie este foarte bogat în vitamina D, dar și în grăsimi sănătoase. Deși este puțin mai costisitor, gândește-te că investești în sănătatea ta, așa că prepară-l măcar de 1-2 ori pe lună, dacă nu ai ocazia mai des.

Tonul

Deși te sperie gândul că tonul este bogat în mercur, dacă îl cumperi din surse de încredere, te vei bucura mai mult de beneficiile lui. Este bogat în vitamina D, dar conține și seleniu, un alt ajutor de nădejde al sistemului imunitar.

Sardinele

Dacă nu te-am convins cu tonul, poți alege conservele cu sardine în care vitamina D este prezentă din belșug. Consumă sardine de 2-3 ori pe săptămâna la micul dejun sau în salate.

Gălbenușul de ou

Deși albusurile sunt mai recomandate din cauza conținutului mai scăzut de colesterol, iată că gălbenușul pare să fie vedeta în ceea ce privește conținutul de proteine, vitamine și minerale. Un singur ou de mărime medie sau mare conține până la 50 de mg de vitamina D.