Ziua Națională sărbătorită cu o ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană Ovid Densușeanu din Deva

Home Cultură Ziua Națională sărbătorită cu o ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană Ovid Densușeanu din Deva
Ziua Națională sărbătorită cu o ”lecție deschisă” la Biblioteca județeană Ovid Densușeanu din Deva

În fiecare an, așteptăm ziua de 1 Decembrie cu mare emoție, iar Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva consacră an de an activități speciale menite să marcheze cum se cuvine această sărbătoare. Și în acest an, în preajma zilei de 1 Decembrie, în incinta Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva s-a organizat o bogată expoziție de carte având ca temă Marea Unire de la 1918.

”Așa cum facem deja de șapte ani, și în acest an am pregătit activitatea dedicată Zilei Naționale a României cu profesionalism și cu dorința de a le spune participanților cât mai multe lucruri noi, despre care poate n-au auzit și n-au învățat la școală. Ceea ce ne-a motivat demersul, ceea ce am avut tot timpul în minte a fost respectul, a fost  recunoştinţa față de jertfa înaintașilor noștri, o jertfă care stă la temelia României Mari făurite la 1 Decembrie 1918 prin voința întregii suflări românești din Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, din toate provinciile românești. Ziua de 1 Decembrie reprezintă un simbol al luptei pe care, de-a lungul secolelor, au purtat-o românii pentru a trăi liberi într-un stat liber, iar această dorință fierbinte a devenit realitate prin voința Adunării Naționale de la Alba Iulia. Anul viitor va fi anul Centenarului Marii Uniri, an în care vom serba un secol de când toți românii trăiesc între granițele aceleiași țări, într-un stat unitar, liber și independent. Marea sărbătoare a României o vom marca, de-a lungul anului, cu activități atractive care vor pune în lumină importanța Marii Uniri pentru toți cei care se simt ai acestui pământ”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

Potrivit tradiției Bibliotecii, și anul acesta, în Sala „Liviu Oros” a Centrului  Cultural „Drăgan Muntean”, cu prilejul Zilei Naționale, a avut loc o prezentare amplă și documentată a evenimentelor care au premers Marea Unire, făurirea unirii și contribuția marilor noștri bărbați de stat care au făcut posibilă această unire: de la Regele Ferdinand-Întregitorul până la ultimul participant la adunarea de la Alba Iulia, adunare la care au luat parte și foarte mulți hunedoreni. A fost prezentat contextul intern și internațional care a favorizat unirea românilor din toate provinciile într-un singur stat.

La finalul expunerii, celor prezenți în sală li s-au adresat întrebări legate de momentul 1 Decembrie 1918, iar cei care au oferit răspunsurile corecte au fost răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.