Sărbătoarea românilor la Petroșani / GALERIE FOTO

Home Stiri la zi Sărbătoarea românilor la Petroșani / GALERIE FOTO
Sărbătoarea românilor la Petroșani / GALERIE FOTO

Nici vremea (capricioasă) și nici vremurile pe care le trăim nu au putut să-i oprească pe oamenii din Petroșani care simt și trăiesc românește, să se întâlnească în dimineața zilei de 1 Decembrie 2017, pentru a marca 99 de ani de la Marea Unire și pentru a sărbători, împreună, Ziua Națională a României.

Autoritățile locale din Petroșani au fost primele din Valea Jiului care au dat tonul ceremoniilor organizate cu prilejul Zilei Naționale a României. În prezența primarului Tiberiu Iacob Ridzi, a viceprimarului Florin Nicolae, a membrilor Consiliului local și al multor cetățeni care au fost prezenți în Parcul Central ”Carol Schreter”, în acordurile imnului național și cu onorul prezentat de un pluton al Poliției Locale și unul al Pompierilor Militari, a fost ridicat e catarg drapelul național.

Ceremonia a continuat la Petroșani cu rugăciunea ”Tatăl nostru” rostită de părintele ortodox Gabriel Bulf, împreună cu cei prezenți. Singurul discurs public al zilei a aparținut primarului Tiberiu Iacob Ridzi. Acesta a vorbit despre însemnătatea istorică a zilei de 1 Decembrie 1918, dar mai ales despre însemnătatea socială a Zilei Naționale. ”1 Decembrie este Ziua Națională a României, dar mai presus de asta este ziua în care un ideal, un vis măreț al poporului român și al fiecărui român, s-a împlinit acum 99 de ani. Anul viitor se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de când România a devenit un stat unitar și o națiune care a avut un cuvânt de spus în Europa și, de ce nu, în întreaga lume. Ce înseamnă pentru noi, astăzi, să fii un bun român ? Să fii un bun român nu înseamnă neapărat să porți tricolorul în piept. Să fii un bun român înseamnă în primul rând să fii bun cu ceilalți, să fii un bun creștin, să ai grijă de copiii tăi și de copii în general, să respecți bătrânii, părinții și bunicii. Mai presus de toate, trebuie să existe sentimentul de unitate și identitate națională. Să fii un bun român înseamnă să-l ajuți pe cel aflat în nevoie, să fim mai înțelegători și mai îngăduitori cu toți cei din jurul nostru”, a spus, în discursul său, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi.

Pentru cei prezenți astăzi la Ziua României în comunitatea Petroșani, administrația locală a pregătit stegulețe tricolele și meniuri tradiționale de fasole cu cârnați oferite gratuit doritorilor.

Sărbătoarea românilor la Petroșani a fost întregită de un apreciat recital al elevilor prof. Tiberiu Coconeț de la Școala populară de artă din Petroșani, de la micuțul și talentatul Tudor Sima până la artiști deja cunoscuți la nivelul Văii Jiului și nu numai, precum Monica Țugulea. Spectacolul artistic a cules, în mod firesc, aprecieri și aplauze din partea celor prezenți.