În prag de Crăciun, Ileana Berki a pus glasuri de cristal în ”Brăduțul de argint”

Home Cultură În prag de Crăciun, Ileana Berki a pus glasuri de cristal în ”Brăduțul de argint”
În prag de Crăciun, Ileana Berki a pus glasuri de cristal în ”Brăduțul de argint”

Tânăra artistă Anca Baltac este câștigătorul primei ediții a Festivalului de muzică ușoară ”Brăduțul de Argint” de la Vulcan, care a avut loc la finele săptămânii trecute. Acesteia i s-au alăturat alți 3 laureați, pe diverse secțiuni ale concursului, respectiv: Larisa Maria Nicuța (secțiunea pop-rock-jazz), Luminița Donisa (secțiunea folk), Maria Gabriela Turcanu (secțiunea remember Laura Stoica), Elena Ioana Stana (secțiunea etno-folclor), Alexandra Vanc (secțiunea colinde tradiționale)  și Tudor Sima (Premiul Special ”Ileana Berki”).

Un eveniment ”construit” cu suflet și dedicație de artistul Ileana Berki – Cetățean de onoare al municipiului Vulcan, Festivalul artistic ”Brăduțul de argint”, revenit după un deceniu de pauză pe agenda culturală a Văii Jiului, a reunit cele mai frumoase voci ale tinerilor artiști din toată Valea Jiului, la sala IMAX din Vulcan, într-un spectacol-concurs maraton, derulat sâmbătă și duminică.

”Mi-am dorit dintotdeauna să fac o sărbătoare a glasurilor de argint, unde acestea să răsune curat și iubitor, așa cum numai un glas de argint poate să sune.  Pentru prima oară, această dorință mi s-a împlinit acum 10 ani, în 1997, tot într-o frumoasă zi de decembrie, la Restaurantul Montana din Lupeni, acolo unde grație omului de excepție care este Emil Părău, Festivalul ”Brăduțul de argint” și-a derulat prima ediție și, un mai mai târziu, cea de-a doua ediție. După o pauză de 20 de ani și după mari încercări în viața mea, anul acesta s-a reaprins în mine dorința de a continua acest festival și de a readuce pe scenă vocile de argint ale copiilor din această frumoasă zonă a țării”, spune Ileana Berki, inițiatorul acestui proiect cultural de excepție.

Din fericire, anul acesta, visul îndrăgitei artiste din Valea Jiului a putut fi împlinit datorită implicării în organizarea acestui prestigios festival artistic a Consiliului local și Primăriei municipiului Vulcan, a primarului Gheorghe Ile, viceprimarului Cristian Merișanu și Comisiei de Cultură a Consiliului local condusă de Pompiliu Barbu, precum și societății Compexim R Lupeni (al cărei proprietar este inimosul mecena Emil Părău), cărora le-a subscris, în calitate de gazdă, Clubul IMAX din Vulcan, prin Sorin Rosmenteniuc, pe care Ileana Berki îl descrie ca fiind ”un om cu mare drag pentru copii , pentru artă și pentru orașul său.”

Câteva zeci de copii talentați, de la cei mai mici până la cei mai mari, au concurat în cadrul celor cinci secțiuni muzicale, respectiv pop-rock-jazz; remember Laura Stoica; Folk; Etno-Folclor și Colinde tradiționale românești.

Pentru evaluarea prestațiilor concurenților, organizatorii au invitat în juriu, personalități ale scenei muzicale și culturii din județul Hunedoara, precum: SIMONA IONAȘC-profesor de canto-popular și teorie muzicală, care a studiat la clasa prof.dr. Ioan Bocșa (aceasta fiind președinte al juriului), ROXANA OLȘANSCHI -solist vocal și actriță la Teatrul de Artă Deva, actor la Teatrul de Vest Reșița și profesor de canto la Școala Populară de Arte Deva; COSTEL ȘERBAN-chitarist, pianist, compozitor, textier și orchestrator (acesta fiind autorul piesei ,,BRĂDUȚUL DE ARGINT,, imnul festivalului de la Vulcan), ALEXANDRU STOICA-Președinte al Fundației Laura Stoica, omul care se străduiește și reușește să țină vie amintirea surorii sale Laura Stoica și JUL BALDOVIN – compozitor, textier, interpret, semnatarul multor albume folk, un revoluționar al acestui gen muzical.

Grație sponsorilor generoși, toti concurenții au primit pachete cu dulciuri, dar și câte un album ,,Brăduțul de argint, cei de la sectiunea Folk, un album Jul Baldovin iar cei de la sectiunea Remember Laura Stoica, un album al regretatei interprete.  Vedetele câștigătoare ale festivalului glasurilor de argint au fost răsplătite cu trofee în formă de brăduț, construite din argint pur, cu mare măiestrie de meșterul argintar Bogdan Lăzăresc. Câștigătorii pe categoriile de vârstă au fost răsplătiți la rândul lor cu medalii și trofee din cristal.

În plus, pentru că la Vulcan sunt oameni creatori de frumos, glasurile de argint au beneficiat și de ținute de spectacol unice, speciale și minunate create de Ileana Cărpinean.

Cine sunt laureații ediției I a Festivalului concurs ”Glasuri de argint” de la Vulcan ?

MARELE TROFEU ȘI TITLUL DE CĂSTIGĂTOARE A FESTIVALULUI ,,BRĂDUȚUL DE ARGINT,, – ANCA BALTAC

 

Sectiunea Pop-rock-jazz:

  • Trofeu cristal  5-6 ani –BUTNARU ALEXANDRA
  • Trofeu cristal  7-8 ani  – NEAG ADELA
  • Trofeu cristal  9-11 ani –CRISAN BIANCA
  • Trofeu cristal  12-21 ani –BOT IZABELA

TROFEUL DE ARGINT LA SECȚIUNEA POP,ROCK,JAZZ –NICUȚA LARISA MARIA

 

Sectiunea Folk:

TROFEUL DE ARGINT- DONISA LUMINIȚA

 

Sectiunea ,,Remember LAURA STOICA ,,:

TROFEUL DE ARGINT- TURCANU MARIA GABRIELA

 

Sectiunea Etno-Folclor:

TROFEU CRISTAL,, PREMIUL SPECIAL ILEANA BERKI,,-TUDOR SIMA

Trofeu crisal 9-12 ani – ITITESC ANDREI BOGDAN

Trofeu cristal 14-21 ani- TURCANU MARIA GABRIELA

TROFEU DE ARGINT –STANA IOANA ELENA

 

Sectiunea Colinde Tradiționale:

Trofeu cristal -FODOR CAMELIA LORENA

TROFEUL DE ARGINT – VANC ALEXANDRA

”Îi felicit cu drag și le mulțumesc tuturor celor care au evoluat pe scenă în aceste două zile excepționale pentru noi toți. Mulțumim de asemenea părinților și bunicilor concurenților noștri, care sunt ”sponsorul pricipal” al oricărui festival, cei care susțin neconciționat și neîntrerupt talentul, educația și bunăstarea acestor minunați copii. Le mulțumim părinților din grupul ”Glasuri de argint” pentru implicare, sponsorizare, sprijin și suflet maxim în organizarea acestui eveniment, în mod special familiilor Constantin Nicuța, Gelu Butnaru, Elena Hațegan și Dragoș Bădățan. De asemenea, mulțumim echipei de sonorizare, lui  Niki Nuță și Tiberiu Budelecan pentru un sunet impecabil pe tot parcursul concertelor. Îmi doresc ca în fiecare an Festivalul ,,BRĂDUȚUL DE ARGINT,, să fie o sărbătoare și o mare bucurie pentru Vulcan, așa cum îmi doresc ca oamenii să aștepte cu nerăbdare în fiecare decembrie acest festival”, a mai spus Ileana Berki.