Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Palatul Regal

Home Stiri la zi Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Palatul Regal
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns la Palatul Regal

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a ajuns miercuri seara, în jurul orei 20,20, la Palatul Regal din București, unde, până sâmbătă, cei care l-au admirat pe fostul suveran îi pot aduce un ultim omagiu.

Cortegiul funerar a fost întâmpinat de sute de oameni, cu aplauze. S-a scandat minute în șir „Regele Mihai” și „Monarhia salvează România”.

Sutele de persoane aflate în fața Palatului Regal pentru a-l întâmpina pe fostul suveran au adus portrete ale acestuia, flori și steaguri cu însemnele regale ale României.

Calea Victoriei este străjuită de steaguri ale României cu bandă neagră de doliu.

Cortegiul a venit de la Castelul Peleș, unde miercuri, pentru câteva ore, a fost depus sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran, după aducerea în țară.

La Peleș, i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai președintele țării, premierul, membri ai Executivului, președinții celor două Camere ale Parlamentului și membri ai corpului diplomatic străin acreditat la București.

Președintele Klaus Iohannis a scris în cartea de condoleanțe de la Castelul Peleș că, prin tot ceea ce a făcut, regele Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate. „A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat țara cu onoare, curaj și patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate și solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin tot ceea ce a făcut, Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate țara în care s-a născut. Românii l-au iubit, l-au respectat și sunt convins ca el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate”, a scris șeful statului, care a venit, miercuri, să îi aducă un ultim omagiu fostului suveran.

La castelul Peleș a fost prezentă astăzi și o delegație a județului Hunedoara, care a adus un Ultim Omagiu Majestății Sale Regele Mihai I al României. Din delegație au făcut parte prefectul județului Hunedoara – Tiberiu Fabius Kiszely, președintele Consiliului județean Huneodara – Mircea Bobora și primarul municipiului Brad – Florin Cazacu. Totodată delegația județului Hunedoara a prezentat condoleanțe familiei regale!

În drumul spre Palatul Regal, cortegiul, salutat pe tot traseul de oameni simpli, a trecut pe sub Arcul de Triumf.

Pe sub Arcul de Triumf au trecut miercuri seara atât mașina în care se afla coroana regală, cât și mașina cu sicriul fostului suveran al României. Sute de oameni l-au salutat în plină stradă, iar pe traseu au aruncat cu flori spre cortegiul funerar.

La Palatul Regal, imediat după depunerea sicriului fostului suveran în Sala Tronului a avut loc programată o slujbă religioasă cu caracter privat.

Toți cei care doresc să depună flori și să se închine la catafalcul Regelui pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 și 24,00, joi — între orele 8,00 și 22,00 și vineri — între orele 8,00 și 22,00.

Zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate de Guvern zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Regelui Mihai.

Regele Mihai a murit pe 5 decembrie, în Elveția, la vârsta de 96 de ani.