Despre ultimul drum al ultimului rege al românilor și redescoperirea identității adevăratului popor român

Home Cultură Despre ultimul drum al ultimului rege al românilor și redescoperirea identității adevăratului popor român
Despre ultimul drum al ultimului rege al românilor și redescoperirea identității adevăratului popor român

Regele a murit ! Dar trecerea în eternitate a Regelui Mihai I, ultimul rege al României a redescoperit în inimile românilor valori pe care le credeam definitiv dispărute: respect, emoție, onoare, patriotism, sensibilitate, toleranță, demnitate…

Milioane de români din București dar și din întreaga țară și chiar de peste granițele acesteia, s-au despărțit de Majestatea Sa Regele Mihai I al României în cel mai frumos chip cu putință, aducându-i, cu fapta sau cu gândul, omagiul și dragostea cuvenite unui conducător care, în ciuda destinului său politic profund nedrept, nu a pregetat nici un moment să-și iubească poporul și țara.

Preț de câteva zile, sub imperiul doliului național impus de trecerea în eternitate a regelui Mihai I, România și-a redescoperit și și-a clamat adevărata istorie a ultimei jumătăți de secol, risipind ceața și ”perdeaua de fum” așezată perfid, de-a lungul anilor, de comuniști și de cei care le-au urmat la conducerea României după 1989. Iar adevărul, spus clar și răspicat, s-a adăugat valorilor pentru care Regele Mihai I a fost respectat în România și peste tot în lume, de oamenii care au avut șansa să-l cunoască așa cum a fost el cu adevărat: un om demn, onest, modest, responsabil, cu dragoste față de Dumnezeu și semenii săi. Așa l-am cunoscut și eu, cu ani în urmă, aici, în Valea Jiului unde Regele Mihai I avea să aducă, în vremuri tulburi, câteva momente de normalitate și decență unei regiuni frământate de schimbările profunde ale sfârșitului de secol XX și începutului mileniului III. Iar amintirea acelui om decent, corect și modest, dar în același timp impunător și respectabil mi-a rămas adânc încrestată în memorie și mi-a marcat propria evoluție profesională și personală, determinată de descoperirea unui model veritabil. Sunt absolut convins că viața și atitudinea Regelui Mihai I a modelat alte sute, mii, poate chiar milioane de oameni fascinați de modul în care acesta a înțeles să-și trăiască viața, dar să-și onoreze în același timp datoria față de neam și țară.

Plecarea Regelui Mihai către necropola de la Curtea de Argeș și felul în care Statul Român actual a reușit să marcheze acest trist eveniment, dar mai ales empatia care a cuprins milioane de oameni în fața catafalcului Majestății Sale, au reușit să readucă în atenția tuturor adevăratele valențe ale poporului român, cel care, asemeni ultimului său Rege, a fost unul demn, este unul profund macat de credință și poate redeveni unul onest, respectabil, în toate formele sale sociale.

Iar pentru că, fie și preț de doar câteva zile, a avut puterea de a ne demonstra că noi, românii, suntem demni de respect în întreaga lume și știm să ne onorăm istoria și valorile, Regele Mihai I trăiește ! Trăiește în adâncul sufletului nostru, acolo unde și-a găsit un loc binemeritat. Iar pentru toate acestea, se cuvine să-i mulțumim. Odihnă veșnică ”Mihai-Rege” !