Festivalul Crailor, cu colinde unice și invitați pe măsură, la Palatul Cultural din Lupeni

Home Stiri la zi Festivalul Crailor, cu colinde unice și invitați pe măsură, la Palatul Cultural din Lupeni
Festivalul Crailor, cu colinde unice și invitați pe măsură, la Palatul Cultural din Lupeni

Palatul Cultural Lupeni a fost joi seara, gazda unei noi ediții a celui mai frumos festival al tradițiilor autentice din Valea Jiului din Ajunul Crăciunului. Colindul Crailor sau colindul Viflaimului a fost adus în fața spectatorilor care au umplut sala de spectacol, emoția acestui colind unic, în interpretarea specială a cetelor de colindărilor din Lupeni, Vulcan și Uricani.

Așa cum colinde românești unice au fost oferite celor prezenți la ediția din acest an a Festivalului Crailor și de către invitații speciali ai Festivalului Crailor de la Lupeni, apreciata interpretă de muzică populară Mariana Anghel împreună cu fiica sa Adriana Anghel, aplaudate la scenă deschisă pentru recitalul excepțional susținut în fața publicului lupenean.

Deloc ușoară a fost misiunea juriului condus de Mariana Anghel, din care au mai făcut parte Adriana Anghel, Ilie Adrian Romoșan, Ionuț Năsălean și Emil (Luke) Moldovan, pentru stabilirea unei ierarhii a cetelor de crai care au încântat prin recuzită și scenografie, dar mai ales prin originalitatea interpretării colindului Crailor, publicul preț de mai bine de 4 ore de spectacol, cu cele mai frumoase colinzi ale momârlanilor din Valea Jiului. Dincolo de orice clasamente, amintim doar că, anul acesta, pe scena Festivalului Crailor (ajuns la ediția cu numărul 21) au urcat cete de colindători după cum urmează: Craii de la Paroșeni (considerați la unison drept cei mai buni din acest an), Craii de la Valomir din Uricani, Junii din Uricani, Craii Ștefanului de la Lupeni, Ceata Moștenitorii de la Bărbăteni (Lupeni), Craii de la Sohodol, Craii Popești de la Uricani.

Festivalul Crailor este un eveniment cultural de excepție în Valea Jiului. Acesta a fost inițiat, în urmă cu 21 de ani, de către Emil Părău, unul dintre promotorii tradițiilor, folclorului și culturii din Valea Jiului iar de câțiva ani, acestui demers artistic de excepție i-au subscris, în mod firesc și onorant, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni. De altfel, primarul municipiului Lupeni este cel care a oficiat, anul acesta, festivitatea de premiere a cetelor de colindători.

”Ceea ce am văzut astăzi pe scena Palatului Cultural din Lupeni reprezintă nu doar un regal artistic de cea mai bună calitate, ci reprezintă însăși cele mai frumoase tradiții și colinde ale acestor locuri. Indiferent de clasament, cu toții am fost fascinați de frumusețea colindelor și talentul tuturor colindătorilor, pe care-i felicit din toată inima. Le mulțumesc de asemenea Adrianei și Marianei Anghel pentru că au fost alături de publicul din Lupeni la acest deosebit eveniment cultural, dar și domnului Emil Părău, cel datorită căruia există acest festival. Iar locuitorilor din Lupeni le mulțumesc pentru că au primit cu atât de multe aplauze, cu atât de multă bucurie, colindele tinerilor care s-au înscris în acest regal al tradițiilor locale, care este și va rămâne și de acum înainte, Festivalul Crailor. Tuturor, vă doresc sărbători frumoase și binecuvântate”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

La rândul său, Emil Părău apreciază că ”este nu doar de datoria noastră să încurajăm acești tineri să ducă mai departe frumoasele tradiții ale acestei minunate zone etno-folclorice care este Valea Jiului, ci după cu am văzut și astăzi, este foarte plăcut pentru noi toți să avem bucuria de a primi, în pragul sărbătorii Nașterii lui Cristos, acest emoționant colind al Crailor.”

Pentru că datorită organizatorilor, subsemnatul a avut anul acesta un rol ceva mai mare decât acela de reporter la Festivalul Crailor de la Lupeni, permiteți-mi să închei spunându-vă că atât eu, cât și toți cei prezenți joi seara în sala de spectacol a Palatului Cultural Lupeni pentru a primi colindul Crailor, suntem de pe acum siguri că vom avea sărbători frumoase. Ceea ce, desigur, vă dorim și dumneavoastră.